facebook

Звернення до світу! Це принесе мир – повне виведення військ: рішення саміту. Нарешті!

Якщо вимога щодо відновлення суверенітету та територіальної цілісності буде збережена то Україна готова розглядати пропозиції до Формули миру Президента Володимира Зеленського.

Про це сказав Єгор Чєрнєв – народний депутат, голова постійної делегації Верховної Ради в Парламентській асамблеї НАТО на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ, коментуючи результати саміту у Саудівській Аравії.

«Якщо у країн є альтернативне бачення, ми, звісно, готові його почути та побачити. Але воно точно не має суперечити перш за все відновленню територіальної цілісності та суверенітету України. Ми не будемо торгувати власними територіями і погоджуватися на відмову від територій або якесь заморожування конфлікту», – сказав Чернєв.

За його словами, пункти Формули миру Президента Володимира Зеленського – це логічна реакція на агресивні дії Росії. Якщо міжнародні партнери мають альтернативне бачення стосовно того, як врегулювати те чи інше питання, то наша держава готова їх вивчити.

«Як по іншому вирішити питання, наприклад, з демілітаризації зони ЗАЕС. Хай запропонують. Ми виступаємо за те, щоб радіаційна безпека була не тільки в Україні, бо радіація не обирає, на яку країну розповсюджуватиметься. Енергетична, продовольча безпека, примушення Російської Федерації повернутися до зернової угоди – також давайте напрацьовувати разом інструменти впливу. Ми відкриті до пропозицій», – запевнив депутат.

Загалом він позитивно оцінив результати зустрічі у Джидді. Участь у саміті взяли представники понад 40 країн світу.

«Основний пункт про те, що має бути повернуто контроль над всією територією України у міжнародно визнаних кордонах, тобто територіальна цінність має бути поновлена – це основний пункт. Далі кожна з країн може на двосторонній основі обрати напрямок. Наприклад, продовольча безпека, енергетична, економічна, радіаційна тощо. Над цим ведеться робота, йдуть переговори. Якихось пунктів, які не сприймаються нашими партнерами або відкидають у принципі Формулу миру Президента Зеленського, немає. Є 10 пунктів, які є раціональними, логічними та базуються на принципах міжнародного права», – додав парламентарій.

Додамо, Україна розпочала переговори із США щодо двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій, що передбачено Спільною декларацією про підтримку України. Цей процес стане основою для розроблення відповідних двосторонніх угод.

Радник керівника ОП Михайло Подоляк розповів у інтерв’ю телеканалу FREEДOM, про перебіг двосторонніх переговорів.

“Це паралельні процеси. Одна справа – розширення людей, залучених у тему обговорення формули миру. А інша справа – конкретна двостороння пакетна угода, яка має бути юридично закріплена. Нинішні гарантії безпеки радикально відрізняються від умовного Будапештського меморандуму. Тому що Будапештський меморандум був декларативним документом, у якому не було юридично закріплено зобов’язання сторін, крім зобов’язань України. І Росія, яка атакувала Україну, – одна з підписантів Будапештського меморандуму”, – пояснив він.

За словами Подоляка, двосторонні гарантії безпеки між США та Україною мають юридично зафіксувати обсяги військової допомоги, військових консультацій, дипломатичної інформаційної підтримки, які зараз ми отримуємо в рамках усних домовленостей.

Як повідомлялося, у Джидді 5-6 серпня відбулася друга зустріч на рівні радників з національної безпеки та політичних директорів щодо ключових принципів миру на основі Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

У Формулі миру йдеться про забезпечення радіаційної, ядерної, продовольчої, енергетичної безпеки, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидію екоциду, недопущення ескалації, фіксацію закінчення війни.

 

 

Джерело.

Close