facebook

Доведеться віддавати більше 100 грн за пачку найдешевших

За півроку вартість цигарок у середньому злетіла на 7 гривень, але це ще не межа, буде набагато дорожче.

В Україні активно дорожчають не лише продукти та комуналка, а й цигарки. За півроку вартість у середньому злетіла на 7 гривень. Проте експерти попереджають, що зростання цін продовжиться й надалі.
Підвищення акцизного збору на тютюнові вироби – це давно не новина. Щороку його розмір зростає на 20%. За прогнозом, так триватиме до 2025 року, щоб Україна “наздогнала” європейські стандарти з оподаткування.

Фінансово-економічний оглядач Богдан Слуцький заявляє, що до 2025 року акцизний збір злетить до 90 євро за тисячу штук, через що роздрібні ціни також зростуть.

“Приміром, вартість пачки найдешевших цигарок може досягти понад 100 гривень”, – додав він.

Цигарки дорожчають, зокрема, через бажання уряду зменшити споживання тютюнових виробів українцями, а також поповнити бюджет коштами. Проте є й інший бік медалі, адже зростання цін може призвести до збільшення контрабанди.

“Це не тільки призводить до втрат державних доходів від акцизного збору, але й створює неконтрольоване середовище, де якість та безпека продукції може бути під питанням. Тому, хоча підвищення акцизного збору є важливим інструментом у боротьбі з палінням, уряду слід розглянути додаткові заходи, такі як програми освіти, підтримки та реабілітації для охочих кинути палити, а також активізувати рух у бік боротьби з контрабандою”, – підсумував Слуцький.

Зараз ціни на цигарки в Україні виглядають так:

з фільтром вітчизняних марок – 71,42 грн (у грудні 2022 – 64,04 грн)
з фільтром медіум класу – 76,06 грн (у грудні 2022 – 69,90 грн)
з фільтром преміум класу – 90,06 грн (у грудні 2022 – 82,61 грн)

Джерело.

Close