facebook

Долар по 42: Який курс валют НБУ встановить до кінця року

Багато аналітиків не виключають ослаблення гривні вже цієї осені на фоні нинішньої економічної ситуації. Девальваційні очікування як бізнесу, так і населення можуть справдитися, і долар підскочить вгору.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин зазначив, що на фоні неможливості вивезення зерна торговий баланс продовжує погіршуватись. За даними Державної служби статистики та Нацбанку про зовнішньоторговельні операції, фіксується суттєве погіршення в експорті, при цьому імпорт продовжує зростати та замінювати українські товари.

За словами Шевчишина, повернення до режиму плаваючого курсоутворення, про яке останнім часом ведуться розмови, можливе лише після завершення війни в Україні. Якщо повернутися до плаваючого курсу раніше часу, то це може призвести до “девальваційного шоку” через те, що при одночасному знятті всіх інших обмежень відбудеться різкий відтік капіталів.

Аналітик припускає, що до кінця року Нацбанк може вдатися до чергового зниження офіційного курсу гривні. Він очікує, що фіксований курс коливатиметься біля позначки 41-42 грн за долар.

“Чи це буде восени – важко сказати, все залежатиме від поточних показників і тенденцій. Нацбанк моніторить ситуацію, він бачить оперативну інформацію на місці і розуміє більш детальну перспективу. Якщо він бачитиме, що ситуація продовжує погіршуватися, і з’являються серйозніші ризики щодо обсягів чи темпів надходження зовнішньої допомоги, не кажучи вже про військові дії, я очікую, що Нацбанк перейде до врегулювання та змінить фіксований курс”, – сказав Шевчишин.

Джерело.

Close