facebook

“Долар ще таким не був, курс валют приголомшить українців за лічені тижні”

У вересні валютний ринок перебуватиме в очікуванні лібералізації – за всіма показниками, Нацбанк може повернутися до плаваючого курсу валют.

Як інформує “УНІАН”, як зазначив начальник департаменту казначейства “Глобус Банку” Тарас Лєсовий, такий крок регулятора є логічним з огляду на кілька важливих чинників – фактичне зниження інфляції, яка до кінця року не перевищить 10,8%, зростання економіки країни та системну велику макрофінансову допомогу. Щомісяця Україна отримує до 3,5 млрд доларів, і ці кошти спрямовуються на погашення бюджетних видатків та формування міжнародних валютних резервів.

Серед інших факторів на користь валютної лібералізації – зниження облікової ставки до 22% (а до кінця року очікується, що облікова ставка може скоротитися до 18%), що є виразником міцності гривні: зниження облікової ставки потягне за собою перегляд відсотків за кредитними програмами в середньому на 4-5% (зокрема, це стосуватиметься споживчих кредитів, автокредитів та іпотеки).

Також зменшення ставок за гривневими депозитами з розміщенням до 1 року (але з урахуванням інфляції чистий прибуток депозитів залишиться досить високим – до 5% річних);

Лєсовий зазначив, що лібералізація валютного ринку є також одним із важливих кроків України в рамках довгорічної співпраці нашої країни з МВФ.

“Таким чином, наразі створені максимально сприятливі умови для того, щоб НБУ зважився “відпустити” валютний ринок. Зауважу, що існує висока ймовірність того, що новий валютний курс максимально наблизиться до готівкового комерційного курсу, тобто обмінних пунктів. Наразі коридор допустимих коливань очікується на рівні 37-40 грн/$ та 39-43 грн/€. Я вважаю, що новий курс базуватиметься на курсах саме з цього коридору”, – прогнозує банкір.

За його словами, також не можна виключати, що в перші тижні після послаблення валютних обмежень ситуація на ринку буде трохи хаотичною: курс може “стрибати” то вгору, то вниз, але такі “стрибки” не перевищать 5%. Крім того, ширина спреду (різниці між курсом покупки та продажу) з серпневих 0,15-0,25 грн може зрости до 0,5-0,7 грн, а амплітуда поточних коливань збільшиться з 0,1-0,3 грн до 0,5 грн.

“Отже, за всіма ознаками, у вересні на ринок чекатимуть важливі зміни: ми максимально наблизимося до утворення єдиного курсу валют, на розмір якого впливатиме низка важливих чинників – обсяги макрофінансової допомоги, розвиток бізнесу, розв’язання “зашморгу” експорту агропродукції шляхом створення нових альтернативних логістичних маршрутів, а також ефективність ЗСУ в боротьбі з ворогом та поступове звільнення українських територій. З певною обережністю ми можемо припустити, що у вересні валютний курс перебуватиме в коридорах 37-40 грн/$ та 39-43 грн/€”, – резюмував Лєсовий.

Джерело.

Close