facebook

Українці отримають по дві пенсії і заплатять нові внески: “Слуга народу” презентувала реформу

“Слуга народу” у Верховній Раді зареєструвала новий законопроєкт про пенсійну реформу. Автор документа під номером 2683 – глава профільного комітету Галина Третьякова. Фактично це продовження розпочатих ще минулою владою нововведень. Якщо документ ухвалять, усі українці будуть зобов’язані платити додатковий внесок на пенсію і зможуть отримувати дві виплати.

Зараз на пенсію українці віддають 18,8% зарплати (частина єдиного соцвнеску. Зібраних грошей катастрофічно не вистачає, дефіцит Пенсійного фонду сягнув понад 170 млрд грн і продовжує зростати.

Погіршується демографія, людей похилого віку у відсотковому співвідношенні стає більше, а працездатних – менше. Накопичувальні пенсії можуть зберегти шанс на матеріальну підтримку при досягненні 60 років.

Розмір внеску буде підвищуватися поетапно. У самому законопроєкті підрахували, що з 2023-го по 2030 рік платитимуть по 3% зарплати, з 2030-го – 4%, з 2040-го – 6%, а з 2050 року – 7% щомісяця.

Стартовий внесок у три відсотки – той мізер, з яким розраховувати на гідну другу виплату не варто. Але є і позитивна новина – працівник за власним бажанням має право платити більше, пропорційно має збільшувати внесок і роботодавець. Отже, в 2023-му всі обов’язково, згідно з документом, мають віддати 1% із власної кишені і ще два відсотки зарплати – роботодавець.

В результаті загальне навантаження на зарплату зросте на 3 відсоткові пункти. Наприклад, якщо зараз із 20 тисяч гривень доводиться платити 8,3 тисячі податків і внесків, то вже за кілька років ця сума складе 8,9 тисячі. Компенсувати додатковий “податок” можна, наприклад, скасувавши військовий збір в 1,5% (якщо війна на той час закінчиться).

Що з цього можна отримати?
Радіти ще рано. За невеликих відрахувань друга виплата швидше може вважатися надбавкою до пенсії, а не гарантією забезпеченої старості. Головний принцип – скільки відклав, стільки й отримав. І то за умови, що накопичувальний фонд не впаде або держава не вирішить залишити гроші собі (з досвіду Росії, наприклад).

Тож, коли щомісяця відкладати на накопичувальний рахунок по 7% від зарплати, то на пенсії можна буде отримувати додаткову виплату у розмірі 10,2% від останньої зарплати.

Який був би розмір другої пенсії:

При зарплаті у 20 тисяч і внеску у 7% – 2 тисячі гривень;
При зарплаті у 10 тисяч і внеску у 7% – 1,02 тисячі гривень.Фінансовий аналітик Володимир Мазуренко впевнений: для заможної старості відкладати потрібно щонайменше 15% із зарплати. Це дасть можливість отримати другу пенсію в розмірі близько 22% останньої зарплати. Решта 18% має компенсувати солідарна система (та, що працює зараз).40% звичного доходу – та сума, з якою можуть комфортно почуватися українські пенсіонери. Держава таких грошей забезпечити не може і, швидше за все, ніколи не зможе.

Джерело.

Close