facebook

Росія накопичує ракети заради нових цілей в Україні: експерти назвали їх

На початку опалювального сезону ворог може розпочати серію ракетних ударів, вважають експерти.

Росіяни не здійснили масованого обстрілу України 24 серпня, на День Незалежності, з декількох причин.

Про них у коментарі для ТСН.ua розповіли військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко та колишній речник Генштабу ЗСУ, військовий експерт Владислав Селезньов.

“Так, це дуже дивний крок з боку російських окупантів, але, з одного боку – це добре, з іншого – ні”, – каже Олександр Коваленко.

До цього він додає: “Вони не витратили свій боєкомплект, який накопичили. Якщо ми кажемо про ракети Х-101, Х-555, то останнього разу, до 24 серпня, ворог використовував їх 15 серпня. У них була можливість накопичити до 30 ракет. В ніч проти 27 серпня вони використали 4 ракети Х-101, Х-555. Ще були фальшиві цілі. Але 4 – це не 30. Хоча станом на 27 серпня їх повинно було бути більше 30. Отже, зараз ми бачимо експеримент із використанням нових маршрутів, траєкторій ракет. Окрім цього, відбувається і процес накопичення, виробництва боєкомплекту. Найімовірніше, накопичують до того часу, коли почнеться опалювальний сезон. Щоб на початку опалювального сезону розпочати повноцінні удари або серію невеликих, але постійних ударів”.

Тим часом у соцмережах з’явилися припущення, мовляв, якщо окупанти не здійснили масованого обстрілу 24 серпня, то, можливо перенесли його на 1 вересня, коли імовірні скупчення людей у закладах освіти.

“Навряд чи, – каже про цю вірогідність Олександр Коваленко. – Звісно, можно очікувати всього, але з огляду на їхню загальну тактику, то це навряд чи. Вірогідніше, що на початку опалювального сезону. Вони стали більш прагматичнішими”.

Росія не відмовиться від тактики ракетного терору

Військовий експерт Владислав Селезньов, посилаючись на офіційні дані ГУР Міноборони України, каже, що загальна кількість ракет у росіян, накопичених і тих, що були в запасі – це декілька сотень одиниць.

“Ворог має ресурс. Чи готовий він витрачати їх зараз для створення медійного ефекту? Думаю, що ні”, – каже Вадислав Селезньов.

До цього експерт додає: “Ворог мав можливість переконатися, що навіть масовані ракетні атаки не призводять до очікуваних російською армією наслідків. Наша система ППО набуває відповідних потужностей і спроможностей. Думаю, що ворог від тактики ракетного терору не відмовиться. Але однаково я впевнений, що ворог, у першу чергу, цілитиме туди, де є бойовий потенціал, логістичні об’єкти, транспортні вузли, виробництво, щоб послабити потенціал української армії, щоб уразити те, що працює на нашу перемогу та посилення бойових можливостей. Коли це може бути? Будь-якої миті”.

За словами Селезньова, 24 серпня росіяни не здійснили масованого обстрілу через те, що налаштовані на більш раціональний підхід.

“Ворог не став вдаватися до медійних ура-перемог. Він орієнтується на сподівання завдати більш разючих, болісних уражень”, – резюмував експерт.

Джерело.

Close