facebook

Масове блокування банківських карток: Банки активно заморожують гроші українців

Українцям розповіли, чому блокують карти
Як ми вже писали раніше, що українцям масово блокують банківські картки, а через борги по комуналці. Детально про це далі у матеріалі “Стіна”.

Отже, українці через комунальні борги масово позбавляються доступу до своїх банківських рахунків. У реєстрі боржників – сотні тисяч осіб, які не заплатили за рахунками, і всі вони рано чи пізно втратять доступ до своїх карт. Суд над боржником триває лише близько двох місяців і без запрошення відповідача. Після вирішення справу відкриває виконавець, і насамперед він надсилає листи банку. А за чинним законом, будь-який банк зобов’язаний заарештувати рахунок свого клієнта, якщо того вимагає виконавець судового рішення.

Чого не можуть робити під час війни. Вимкнути комунальні послуги за борги під час воєнного стану не мають права. Також стягувати комуналку примусово не будуть із переселенців у населених пунктах, де ведуться військові дії. Однак, це не означає, що за комуналку можна не платити. По-перше, ніхто не спише стару заборгованість і її рано чи пізно доведеться заплатити. По-друге, крім відключення комунальних послуг, є й інші методи на боржника.

А ось подавати до суду на боржників можуть. У реєстрі боржників – 627,1 тис. українців, які програли суди з комунальних боргів. Суд проходить за спрощеною процедурою. Наприклад, як йдеться у матеріалах справи №643/5130/23, у червні цього року “Харківські теплові мережі” подали позов проти власників квартири, яка не платить за опалення. А вже у серпні через два місяці суд зобов’язав боржників заплатити понад 89 тис. грн. Це борг, який утворився з 2016-го до лютого 2022-го.

Голова ОСББ у передмісті столиці Ірина розповідає: більшості боржників достатньо листа із попередженням про намір подати до суду. При цьому подавати до суду на невеликі борги немає сенсу. “Судитися дорого. Зараз судовий збір майже 3 тис. грн, а потім ці гроші можна стягнути з боржника. Якщо людина не платить за комуналку, звичайно, вона програє суд. Але це ж треба не лише суд виграти, а потім потрібні ці борги через виконавчу службу отримати. Якщо борг кілька тисяч, то немає сенсу подавати до суду”, – каже голова ОСББ.

До чого можуть призвести борги з комуналки:

виконавець судового рішення може заарештувати майно боржника;
за листом виконавця мають заарештувати всі банківські рахунки;
якщо інформацію про борги передадуть Бюро кредитних історій, це може перешкодити оформити кредит у майбутньому;
виконавець може забрати майно боржника (до чайника).
Заарештовують навіть пенсії. За законом, можуть забрати до 50% пенсійної виплати. Наприклад, якщо пенсіонер щомісяця отримує виплату 4800 грн, то через комунальний борг у нього можуть списувати 2400 грн. При цьому, прожитковий мінімум для пенсіонера становить 2093 грн. Конституційний суд своїм рішенням ухвалив: урізати пенсію таким чином, щоб її розмір був меншим за прожитковий мінімум, не можна.

Михайло Кочубей, директор КП “ЖЕК-4” у Броварах, розповів: за час повномасштабної війни борги населення зросли приблизно вдвічі. З одного боку, українцям справді стало складніше платити за комуналку через погіршення економічної ситуації, подорожчання частини комунальних послуг.

Проте найчастіше ті, хто справді не можуть платити за рахунками, оформили субсидії та справно платять. А ось ті сім’ї, які не потребують державної допомоги, часто борг із комуналки ігнорують. Хтось поїхав за кордон і не бажає здавати свою квартиру в оренду, дехто користується тим, що відключити комуналку в період повномасштабної війни не можуть.

Точний розмір комунальних боргів невідомий. До повномасштабної війни цю статистику публікував Держстат, проте наразі інформацію не збирають та не оприлюднюють. Кілька місяців тому у Спілці споживачів комунальних послуг борг оцінювали у 140 млрд грн. Це рекордна для України сума.

Така ситуація ставить під загрозу стабільну працю комунальних підприємств. Якщо українці не платять, наприклад, воду, водоканал не може розплатитися за електроенергію, за реагенти. Як наслідок, під загрозою виявляється водопостачання всіх клієнтів, у тому числі й тих, хто справно платить.

В Україні склалася ситуація, коли українці можуть безкарно накопичувати борги за комуналку. Ще одна проблема: не всі судові рішення виконуються. Приватний виконавець Анатолій Телявський упевнений: ситуація, коли боржник безкарно може не сплачувати навіть після рішення суду, порушує право на правосуддя.

З одного боку, необхідно змінити процедуру стягнення боргів. З іншого боку, є проблема і з платоспроможністю українців. У нормальній ситуації сім’я витрачає на комунальні послуги не більше ніж 10% свого доходу. В Україні ж найчастіше (крім субсидіантів) ця цифра у кілька разів вища. Тому, крім стягнення боргів, державі також варто працювати і над тим, щоб досягти зростання добробуту та збільшення зарплат.

Джерело.

Close