facebook

В Україні хочуть змінити систему нарахування зарплати, у Зеленського порадували підвищенням

Лікарі та медики – це ті незамінні професії, без яких важко уявити наше життя, але вкрай низько оплачуються з боку держави.

Саме тому абітурієнти не поспішають надходити на ці спеціальності, адже різні надбавки для представників цих професій порівняно з мізерними доплатами пенсіонерам у розмірі 100 гривень.

Однак у уряді серйозно замислилися про нововведення і в найближчому майбутньому хочуть кардиналбно змінити систему оплати праці, зокрема для вчителів.

У 2024-2025 роках Міністерство освіти та науки планує запустити новий формат оплати праці для освітян. Про це на щорічній конференції “Серпнєва” розповів голова Міносвіти Оксен Лісовий.

Пілотний проект почнуть тестувати близько 500 українських шкіл.

“В експерименті ми хочемо вийти з єдиної тарифної сітки. Ми хочемо, щоб базова частина оплати праці була близько 80%, а майже 20% – надбавки. І ще надбавки у вигляді регіональних доплат та премій від директора школи. Тобто робимо систему оплати праці зрозумілою, прозорою, прогнозованою, і найголовніше – ми прагнемо підвищити заробітну плату”, – зазначив міністр освіти.

Лісовий пояснив, що підвищення зарплати під час війни практично неможливо, але є варіанти змінити систему та підходи. Тому Міносвіти готується до впровадження нового підходу та нових принципів.

За даними Міносвіти, середня зарплата молодого педагога складається з:

посадового окладу – 5699 грн. (з грудня 2021 року по грудень 2023 року);
надбавки за вислугу років – 627 грн. (10% для молодих учителів);
надбавки за престижність праці – 1254 грн.;
винагороди за сумлінну працю – 522 грн.;
допомоги на оздоровлення у разі надання щорічної відпустки – 522 грн.;
інших надбавок, наприклад, за класне керівництво, перевірку зошитів тощо. – 1379 грн.

Джерело.

Close