facebook

Роки стажу зникають даремно: Як зарахувати у трудовий час навчання для нарахування пенсії

Які роки навчання зарахують до страхового стажу.

Зважаючи на те, що з кожним роком вимоги до страхового стажу українців підвищуються, не всі громадяни зможуть вийти на заслужений відпочинок. Причиною цього може стати нестача стажу. Його можна збільшити внаслідок навчання. Але ж варто знати важливі деталі, про які розповідає На пенсії.

До редакції звернулась читачка за роз’ясненням. У її трудовій книжці написано, що її звільнено 31.12.1964. Але захист диплома в неї був 24.12.1964. Потім ще до 01.02.1965 була відпустка.

Пенсійний фонд під час призначення їй пенсії зарахував стаж за дипломом. Таким чином, на думку читачки, крадеться до 40 днів стажу. Мешканка Полтавщини вирішила дізнатися, чи правильно таке нарахування стажу.

В українському законодавстві зазначено, що до стажу до 2004 року зараховуються періоди навчання на денній формі у ВНЗ, профучилищах, навчальних закладах щодо підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі та клінічній ординатурі.

На жаль, якщо ви навчалися у ВНЗ після 1 січня 2004 року, період навчання не вноситиметься до страхового стажу.

Навчання до 2004 року слід підтверджувати дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, виданими на підставі архівних даних та які містять відомості про періоди навчання.

Якщо в документах немає таких відомостей, для підтвердження періоду навчання приймаються довідки про тривалість навчання у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.

Тобто, основним документом є диплом і у разі читачки, у ПФУ врахували терміни, зазначені у ньому, а точніше на дату видачі та дату захисту диплома.

У стаж відпустки після навчання законодавством не передбачено врахування. Тож українці у ПФУ правильно врахували терміни навчання.

Джерело.

Close