facebook

Готуйтеся розщедритися: з 1 жовтня українцям почнуть виписувати величезні штрафи

Українців попередили про штрафи
Як стало відомо, що у Державній податковій службі роз’яснили нюанси здійснення перевірок роботи з касовими апаратами. З 1 жовтня 2023 року знову запрацює система штрафів. Про це розповіли в одному із обласних управлінь ДПС.

Отже, перевірки роботи із РРО. Йдеться про набуття змін до закону України №3219, зокрема про обов’язок суб’єктів господарювання застосовувати у своїй роботі реєстратори розрахункових операцій.

Закон відновить режим оподаткування, що діяв до війни. У рамках нового законодавства відповідальність за порушення норм пом’якшала, тож і розміри штрафів зменшилися.

Платники зможуть застосовувати на власний розсуд або класичні, або програмні реєстратори розрахункових операцій. Зокрема, програмні РРО є безкоштовними, їх розробила Державна податкова служба України. Їх зручно встановити на будь-який смартфон чи планшет та використовувати у роботі.

Покарання бізнесу. Із 1 жовтня цього року відновиться відповідальність за порушення норм цього закону.

Розмір штрафу, який застосовуватимуть до фізичних осіб-підприємців, платників єдиного податку та не зареєстрованих платниками ПДВ, що займаються продажем товарів, буде таким:

порушення, вчинене вперше, коштуватиме 25% вартості проданих товарів робіт та послуг з порушенням;
повторне порушення становитиме 50% вартості проданих із порушенням товарів.
Раніше штрафи пропонували встановити на рівні 100% та 150% відповідно.

При цьому за скоєні з 01.01.2022 до 30.09.2023 порушення відповідальності не буде. Виняток зробили лише для торгуючих суб’єктів:

підакцизними товарами;
здійснюють діяльність із купівлі/продажу іноземної валюти;
діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор.

Джерело.

Close