facebook

Мобілізація чи друга вища освіта? У МОН пояснили заяву Данілова

Голова комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак прокоментував висловлювання секретаря РНБО Олексія Данілова щодо доцільності здобуття другої вищої освіти для чоловіків. Так, Бабак заявив, що наразі в Україні є два типи ухилянтів: ті, які порушують закон, та ті, які вступають в заклади вищої освіти.

Про це Сергій Бабак написав у своєму Telegram-каналі. У підтвердження своїх слів він зауважив, що чисельність вступників-чоловіків віком 25+ за період повномасштабної війни зросла у рази.obozrevatel.com

“Щодо ухилянтів. Є два види ухилянтів. Перші йдуть на злочин: дають хабар, щоб ухилитись від мобілізації і отримують фіктивні довідки тощо. Другі використовують цілком законний спосіб поступити на другу/третю і т.д. освіту”, – зауважив політик.
У підтвердження своїх слів він навів табличку. Як йдеться у табличці, у 2019-2021 роках до закладів освіти на всіх рівнях освіти вступало в середньому 40 тис. чоловіків віком 25+. Водночас у 2022 році кількість таких вступників зросла до 106 тисяч. А у 2023 році до закладів вищої освіти вже вступило понад 76 тисяч студентів у віці 25+.

“Що означає різниця 106-40=66 тисяч чоловіків? Це 13 бригад. Лише за 2022 рік. Це просто для розуміння масштабу”, – написав Бабак.

Він додав, що питання доцільності отримання чоловіками другої вищої освіти буде вирішувати лише Верховна Рада та Міністерство освіти та науки. Водночас політик зауважив, що обмеження доступу чоловіків до другої, третьої чи будь-якої наступної освіти є порушенням конституційного права людини.

Так, наразі чоловіків віком 25+, що навчаються в закладах освіти на денній чи дуальній формі мобілізувати не можуть. Однак, як зазначив Бабак, це може бути змінено без порушення норм Конституції.

“Може, якщо Генштаб, або Міноборони, або Комітет нацбезпеки і оборони ВР приймуть таке рішення та ініціюють зміни в законодавство про мобілізацію. Це не порушить конституційне право на освіту, але дасть можливість їх мобілізувати”, — сказав політик.

На додаток Сергій Бабак додав іронічний скриншот з просторів соціальних мереж, який дотепно описує ситуацію щодо так званого “законного ухилення” чоловіків від військової служби.

Close