facebook

Мобілізація студентів 30+: Чим це обернеться для всієї країни — навіть уявити страшно

Економіст вказав на мінуси скасування відстрочки особам від 30 років, які здобувають вищу освіту.

В Україні нещодавно заявили про скасування відстрочки чоловікам призовного віку, які вирішили з початку повномасштабного російського військового вторгнення здобути другу чи наступну вищу освіту. Експерт Олег Пензін поділився, які мінуси можуть бути через ухвалення такого рішення. Відео опубліковано у Telegram-каналі Реальний Київ.

Зокрема, він зазначив, що після 30 років деякі громадяни можуть вирішити продовжити навчання, щоб закінчити магістратуру, аспірантуру, докторантуру.

Експерт вважає, що саме після 30 років у людини може з’явитися усвідомлення того, що це їй необхідно. Якщо ж запровадять обмеження за віком, то такі люди вже не мають такої можливості.

Пензін також додав, що стати аспірантом чи ні деякі люди вирішують згодом, обмірковують це рішення, оскільки це вимагає творчого підходу до наукової роботи, яку людина має написати.

До речі, ідея запровадити обмеження за віком на здобуття другої чи наступної вищої освіти виникла через те, що після 24 лютого 2022 року у чоловіків в Україні після 30 років різко зросло бажання вчитися.

При цьому студентів денної форми навчання у ВНЗ не мають права мобілізувати, на час навчання їм дається відстрочка.

На думку чиновників, у такий спосіб чоловіки не хочуть здобувати нові знання, а ухиляються від мобілізації. Тому, і виникла пропозиція запровадити вікові обмеження або ж не давати відстрочки чоловікам, якщо вони вирішили здобути другу, третю вищу освіту тощо.

Автор ініціативи, представник президента України в Конституційному суді України, нардеп Федір Вениславський заявив, що студентів до 30 років, які здобувають першу або другу вищу освіту, таке обмеження не стосуватиметься.

Джерело.

Close