facebook

В Україні суд повернув старий пенсійний вік: хто раніше піде на відпочинок

В Україні Велика палата Конституційного Суду вирішила, що підвищення пенсійного віку для пільгових категорій не відповідає головному закону країни.

 

Про це йдеться в опублікованому на сайті відомства рішенні. З позовом звернулися 49 народних депутатів ще в 2015-му. Вони попросили з’ясувати, чи не порушує Конституцію підвищення пенсійного віку, оскільки погіршує умови для пільговиків.

Кого торкнеться рішення
У результаті частина українців зможе виходити на заслужений відпочинок на п’ять років раніше. Йдеться про:

українців, зайнятих на підземних роботах;

тих, хто працює у важких умовах;

трактористів;

доярок;

тих, хто весь сезон збирає на полях;

водіїв громадського транспорту.

Цим Рішенням Конституційний Суд України визнав неконституційними положення, що передбачають підвищення пенсійного віку для окремих категорій осіб. Йдеться про поетапне збільшення на 5 років віку для виходу на пенсію на пільгових умовах з урахуванням відповідного стажу роботи і на пенсію за вислугу років для працівників”, – ідеться в рішенні.

Крім того, Суд вирішив закрити конституційне провадження у справі в частині, що стосується затвердження народних депутатів про неконституційність інших оспорюваних положень у зв’язку з їх невідповідністю вимогам Закону України “Про Конституційний Суд України”.

Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

Підвищення пенсійного віку не уникнути
Україна входить у топ-15 країн світу із найшвидшими темпами скорочення населення, згідно з даними ООН. Причому найближчими десятиліттями скорочення населення відбуватиметься за рахунок працездатних. За 5 років населення скоротиться на 18%, співвідношення між пенсіонерами і тими, хто працює, зросте майже вдвічі.

За таких умов підвищення пенсійного віку не уникнути. З цим погоджуються і в правлячій партії. “Я гадаю, що Україні треба йти на дуже плавне підвищення пенсійного віку, наприклад, на 1 місяць на рік, починаючи з 2023 або 2025 року, інакше ми своїх дітей прирікаємо на ще гіршу долю і гіршу пенсію. Водночас це не питання сьогодення”, – заявляла кілька днів тому глава профільного комітету Галина Третьякова.

Минулий Кабмін обіцяв повернутися до підвищення пенсійного віку лише у 2028-му. Мовляв, і до цієї вимоги посилюватимуться, а кількість пенсіонерів – знижуватиметься. Хто зможе вийти на пенсію в 60 років:

  • у 2020-му – від 27 років стажу;
  • у 2021-му – від 28 років стажу;
  • у 2022-му – від 29 років стажу;
  • у 2023-му – від 30 років стажу;
  • у 2024-му – від 31 роки стажу;
  • у 2025-му – від 32 років стажу;
  • у 2026-му – від 33 років стажу;
  • у 2027-му – від 34 років стажу;
  • у 2028-му – від 35 років стажу.

Як повідомляв OBOZREVATEL, в Україні в 2028-му тільки близько половини (45%) 60-річних зможуть вийти на пенсію вчасно. Іншим через брак стажу доведеться працювати до 63 або 65 років.

В Україні глава парламентського Комітету з питань соціальної політики від “Слуги народу” Галина Третьякова зареєструвала законопроєкт про нову пенсійну реформу. Кожному українцеві доведеться платити додатковий внесок за рахунок зарплати в обмін на другу пенсію.

Джерело.

Close