facebook

Видача повісток з 1 листопада: у мобілізації будуть важливі зміни – все почнеться по-новому

У листопаді 2023 року в Україні вступають в силу нові правила мобілізації.

Тепер всі особи чоловічої статі у віці від 18 до 60 років можуть отримати повістки. Крім того, військовозобов’язані жінки у медичних спеціальностях повинні будуть зареєструватися навіть у разі перебування за кордоном.

Згідно з інформацією, наданою виданням “1+1”, загальна мобілізація та введений воєнний стан буде діяти до 15 листопада 2023 року. Після цієї дати можливі зміни вимог та процедур призову до військової служби.

Система повісток включає три типи: для уточнення даних, для проходження військово-лікарської комісії та мобілізаційного розпорядження. Вони можуть бути видані чоловікам від 18 до 60 років.

Зазначено також, що зміни торкнуться частково придатних і навіть осіб, які були виключені зі списку військовозобов’язаних та зняті з військового обліку. Якщо вони пройдуть перевірку ВЛК та отримають висновок про придатність до служби, їх включать у реєстраційний список.

Від 1 листопада 2023 року мають право бути мобілізовані такі категорії громадян:

Військовозобов’язані віком від 18 до 60 років, які вважаються придатними або обмежено придатними та мають військовий досвід.

Військовозобов’язані віком від 18 до 60 років, які перебувають у запасі та не мають власного досвіду служби.

Чоловіки віком від 18 до 27 років, які проходять службу в запасі та вважаються придатними або обмежено придатними.

Військовозобов’язані жінки, зареєстровані в системі військового обліку.

Особи, які були виключені зі списку військовозобов’язаних і зняті з військового обліку, якщо ВЛК вважає їх придатними і вони не скоювали тяжких або особливо тяжких злочинів.

Особи віком від 18 до 60 років з інвалідністю, які ВЛК визнає придатними або обмежено придатними до служби, за їхнім власним бажанням.

Заяви про необхідність посилення мобілізації надходять від захисників, що діють на передовій. Вони наголошують, що військових бракує, і закликають усіх громадян, які вважають себе українцями, не ухилятися від служби. Командир 80-ї ОДШБр, Владислав Шевчук, наголосив, що ні чоловікам, ні жінкам не варто залишатися у тилу, оскільки кожен може внести важливий вклад у перемогу.

Павло Петриченко, командир відділення БПЛА у 59-й окремій мотопіхотній бригаді імені Якова Гандзюка, висловив пропозицію обмежити певні права чоловіків, які ухиляються від військової служби, навіть якщо вони виїхали законно за кордон.

За інформацією Міністерства оборони, наразі в Збройних силах України служать приблизно 700 тисяч військових. На кінець 2021 року їх кількість складала 246 тисяч.

Джерело.

Close