facebook

Повістки і кримінальна відповідальність: чоловіків чекає радикальне покарання, мобілізація в Україні наростає

Призов по мобілізації проводиться для поповнення Збройних Сил України. Захист суверенітету та територіальної цілісності ― функція держави, яка здійснюється ЗСУ.

Обов’язок захищати країну передбачений Конституцією для кожного громадянина України. Ухилення від обов’язку або порушення правил мобілізації чи військового обліку тягне кримінальну чи адміністративну відповідальність.

Як інформує “НВ”, Верховна Рада продовжила воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні на 90 днів до 2024 року законопроєктами № 10211 та № 10212. Загальна мобілізація триває з 24 лютого 2022 року безперервно і без черг, призову підлягають усі чоловіки від 18 до 60 років. Не призивають чоловіків з відстрочкою та визнаних непридатними до військової служби за постановою ВЛК.

Мобілізація відбувається в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки після уточнення даних та визначення придатності до військової служби на військово-лікарській комісії. Чоловіки, які не мають відстрочки та признані постановою ВЛК придатними, можуть бути мобілізовані за необхідними спеціальностями або на посади, актуальні за мобілізаційними планами.

Відмовитися від мобілізації неможливо, якщо особа повністю придатна до служби, а неприбуття за повісткою в ТЦК чи на пункти зборів загрожує адміністративною чи кримінальною відповідальністю за законом.

Як пояснив адвокат Олександр Камша, арбітражний керуючий юридичної фірми Ілляшев та Партнери, за порушення військового обліку та правил мобілізації, в Україні передбачена адміністративна відповідальність.

Мобілізація ― коли настає адміністративна відповідальність

“Доречно буде порадити слідкувати за актуальністю власних даних кожному з військовозобов’язаних, які перебувають на обліку, та, у разі необхідності, проводити звіряння даних, у передбачені Порядком строки, задля уникнення можливості притягнення до адміністративної відповідальності”, ― радить адвокат.

Призовники, військовозобов’язані та резервісти мають виконувати Порядок організації та ведення військового обліку, який передбачає:

перебування на військовому обліку;

прибуття за викликом через повістку в ТЦК;

проходження медогляду;

уточнення даних, коли ті змінюються;

не змінювати місце проживання з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час;

ставати на військовий облік протягом семи днів з дня зміни місця проживання;

подавати до 1 жовтня щороку документи, що підтверджують право громадян на відстрочку від призову на строкову військову службу;

звіряти власні персональні дані не рідше за раз на п‘ять років;

Призовники, військовозобов’язані та резервісти за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, притягуються до адміністративної відповідальності згідно із Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Як передбачено частиною 2 статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення — порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку вчинене в особливий період — тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти (850 грн) до ста (1 700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

“Варто пам’ятати, що через принцип презумпції невинуватості, що підлягає застосуванню у справах про адміністративні правопорушення, всі сумніви щодо події порушення та винності особи, що притягується до відповідальності, тлумачаться на її користь. Недоведені подія та вина мають прирівнюватись до доведеної невинуватості”, ― підкреслив він.

Кримінальна відповідальність в Україні передбачена за ухилення від мобілізації або ухилення від військового обліку чи зборів, що описано в статтях 335−337 Кримінального кодексу України.

Вона настає у випадку таких правопорушень:

ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу;

ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;

ухилення від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів;

Суди виносять реальні рішення щодо позбавлення волі за ухилення в Україні. Настає відповідальність тоді, коли військовозобов’язаний, який не має права на відстрочку після належного вручення повістки пройшов ВЛК, був визнаний придатним або обмежено придатним до служби та належним чином особисто отримав мобілізаційне розпорядження, в якому були вказані усі реквізити, в тому числі дата вручення та дата і адреса прибуття до пункту збору.

Якщо при цьому чоловік не прибув за мобілізаційним розпорядженням без поважних причин, підтверджених документально ― це вважається ухиленням за статтею 335 або 336 ККУ.

Кримінальна відповідальність за статтею 337 ККУ прописана ― вона настає, якщо було здійснено попередження керівником ТЦК, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України щодо особи, яка не перебуває на військовому обліці не будучи виключеною з нього.

Якщо такий призовник, військовозобов’язаний чи резервіст не стає на військовий облік ― це вже вважається не порушення правил обліку а ухилення від військового обліку. Кримінальна відповідальність за ухилення така:

За статтею 335 Кримінального кодексу України винну особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності ― обмеження волі строком до 3 років;

Стаття 336 Кримінального кодексу України ухилення від призову карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років;

Стаття 337 ККУ передбачає штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного року у разі ухилення, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником ТЦК, керівниками відповідних органів Служби безпеки України, відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України.

За законом після попередження, у разі повторного порушення, настає кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі.

Джерело.

Close