facebook

Стосується всіх чоловіків: так чи потрібно з собою носити військовий квиток і чи можна через нього уплутатися в халепу

Адвокат роз’яснила, чи потрібно носити із собою військовий квиток.

В Україні продовжено воєнний стан, в рамках якого відбувається загальна мобілізація та особам призовного віку від 18 до 60 років вручають повістки. Адвокат Дар’я Голодняк поділилася у TikTok, чи потрібно чоловікам постійно носити із собою військово-обліковий документ.

Представники територіального центру комплектування (ТЦК) або співробітники поліції можуть зупинити чоловіка призовного віку в будь-якому громадському місці та попросити пред’явити військовий квиток.

Адвокат зазначила, що часто чоловіки ставлять це питання правозахисникам, так треба чи ні постійно носити з собою військовий квиток чи інший військово-обліковий документ.

Голодняк зазначила, що справді з моменту запровадження в країні воєнного стану, тобто з 24 лютого 2022 року, деякі права громадян обмежуються на особливий період.

Зокрема, правоохоронці можуть і мають право перевірити у громадян документи, що підтверджують особу.

Але за словами адвоката у Законі України “Про Єдиний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують її особу або статус”, де зазначений перелік таких документів не вказано військово-облікові документи.

Тому, посилаючись на цей документ, за вимоги співробітників поліції чи представників ТЦК пред’явити військовий квиток, це можна не робити.

Також, якщо за відмову пред’явити військовий квиток чоловікові загрожують адміністративною відповідальністю, адвокат зазначає, що це незаконно.

Тобто чоловік має право пред’явити зі списку будь-який документ, який підтвердить його особу: паспорт, у тому числі закордонний. А документи, що засвідчують особу та її спеціальний статус – це посвідчення водія та посвідчення мігранта.

Джерело.

Close