facebook

Вже з 1 січня: українцям зібралися збільшити тариф на світло – у Міненерго терміново заявили

Українців очікує нове підвищення тарифів на світло.

З початку 2024 року Національна комісія, яка займається держрегулюванням у галузі енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ), може розпочати підготовку до підвищення тарифів на електроенергію для населення. Ці зміни будуть запроваджені після детальних обговорень із громадськістю. Про це заявив голова НКРЕКУ Костянтин Ущаповський в інтерв’ю “Економічній правді”.

За словами представника НКРЕКУ, після завершення опалювального сезону 2023/2024 року регулятор запропонує рішення щодо підвищення тарифів, яке пройде всі етапи: від обговорень із громадськістю, де будуть вислухані різні точки зору, до остаточного ухвалення рішення.

“З 1 січня необхідно готуватися до підвищення цін на електроенергію для населення”, – заявив представник НКРЕКУ, наголосивши на можливих змінах вартості.

Він наголосив, що українцям, можливо, доведеться заплатити на 15% більше за електроенергію, що призведе до збільшення ціни з поточних 2,64 гривні до 3 гривень за кіловат-годину.

Тим часом ринкові тарифи на електроенергію для населення нині коливаються в межах 5,5-5,8 гривні за кіловат-годину.

На цю інформацію вже відреагували у міністерстві енергетики. У відомстві запевнили українців, що підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 січня не буде.

“Сьогодні низка ЗМІ та Телеграм-каналів поширила недостовірну інформацію про нібито підвищення тарифу на електроенергію для населення з 1 січня 2024 року, посилаючись у своїх повідомленнях на інтерв’ю голови НКРЕКУ Костянтина Ущаповського. Проте сам спікер не робив подібних тверджень у своєму інтерв’ю”. інформацію, викладену у журналістських повідомленнях”, – йдеться у заяві.

Раніше у Міністерстві енергетики запевняли, що тарифи на електроенергію для населення у період опалювального сезону не буде змінено. Таким чином, громадяни продовжать платити 2,64 гривні за кВт·год, незалежно від обсягу споживаної енергії.

У світлі рекомендацій, наданих Сполученими Штатами українській владі, питання необхідності збільшення тарифів на комунальні послуги, включаючи газ і електроенергію, стає все більш актуальним. Комунальні тарифи, що зазнали мораторію, залишаються однією з тем, що обговорюються, особливо у світлі початку опалювального сезону в деяких містах і соціальних установах.

Експерти раніше представили думку про те, що регульовані тарифи на житлово-комунальні послуги мають бути економічно обґрунтованими. На цей час більшість із них підпадає під мораторій.

Джерело.

Close