facebook

Витрусять із кожного від 17 до 85 тис. грн: українцям пригрозили жорсткими штрафами

Україна на сьогоднішній день стикається з розповсюдженим явищем – великою кількістю осіб, які займаються підприємницькою діяльністю поза офіційним реєстраційним процесом.

Особливо це стосується інтернет-магазинів у соціальних мережах, фрілансерів та роздрібних торговців, які уникають реєстрації як ФОП.

Ця практика викликає обговорення, оскільки українське законодавство визначає чіткі правила щодо оподаткування та реєстрації підприємницької діяльності. Відсутність офіційної реєстрації може вести до податкових порушень та негативно впливати на економіку країни.

Про те, які будуть наслідки розповідає сайт Pro Гроші.

Деякі підприємці вважають, що уникнення офіційної реєстрації звільняє їх від складнощів у веденні бізнесу. Недоліки у системі оподаткування та адміністративні обтяження можуть здаватися надто важливими для деяких, щоб ризикнути здійснення офіційного кроку.

Підприємці в Україні уникненням реєстрації та сплати податків обирають “по-тихому” працювати, уникаючи уваги контролюючих органів. Така практика є незаконною та може призвести до штрафів та адміністративної відповідальності.

Згідно з Господарським кодексом України, підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична діяльність з метою отримання прибутку. Уникнення офіційної реєстрації та податкових зобов’язань не лише порушує закон, але й може призвести до негативних наслідків для підприємця та економіки.

Робота, яка приносить регулярний прибуток, повинна бути офіційно зареєстрована та задекларована. Відсутність реєстрації є правопорушенням за ст. 164 КУпАП і може призвести до штрафу від 17 000 до 34 000 грн. (від одного до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за станом на 2023 рік).

При повторному порушенні, то штраф збільшується і буде становити 34 000 грн до 85 000 грн.

Процедура реєстрації фізичної особи-підприємця (ФОП) в Україні виявляється легкою і недостатньо вимагає спеціальних знань. Громадяни мають можливість обрати один із трьох способів відкриття ФОП:

За допомогою порталу чи мобільного додатка “Дія”.
Використовуючи послуги державного реєстратора.
Звернувшись до юриста чи нотаріуса.

Джерело.

Close