facebook

В Уряді готують масштабні зміни стосовно мобілізації: до чого варто готуватися

В Україні триває загальна мобілізація, в Уряді готують законопроєкт стосовно мобілізації, який передбачає призов від студентів до порушників закону. Про це йдеться в матеріалі видання Кореспондент.

В Уряді готують законопроєкт стосовно мобілізації, військового обліку та проходження служби, підготовлений депутатами з різних фракцій, незабаром зареєструють в парламенті. Про це повідомила у соцмережі народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла.

За її словами, згідно з цим законопроєктом, деякі військовослужбовці отримають нові підстави для звільнення: іноземці та особи без громадянства – за власним бажанням; звільнені з полону (крім тих, хто добровільно здався у полон); у зв’язку з достроковим розірванням контракту для курсантів жіночої статі; у зв’язку з наявністю інвалідності І чи ІІ групи; у зв’язку з проведенням організаційних заходів у розвідорганах, СБУ, УДО.

Нову додаткову відпустку зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів надаватимуть військовослужбовцям, звільненим з полону (крім тих, хто відмовився від подальшого проходження служби).

У той же час особи з інвалідністю, за їх бажанням, попри наявність підстав для відстрочки від призову під час мобілізації, отримають можливість проходження військової служби.

Разом з тим, зменшується коло громадян, які мають право на відстрочку у зв’язку з доглядом за особою з інвалідністю І та ІІ групи або яка потребує постійного догляду.

“На сьогоднішній день право на відстрочку мають особи, зайняті постійним доглядом за батьками дружини (чоловіка), а змінами передбачається, що право на відстрочку будуть мати особи, які доглядають тільки за своїми батьками. Військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю ІІІ групи, втрачають право на відстрочку”, – наголосила Безугла.

Депутат також зазначила, що, згідно з новим законопроєктом, змінюється й порядок надання відстрочки від призову громадянам, які здобувають передвищу та вищу освіту. Нині відповідно до законодавства України громадяни, які навчаються незалежно від вже наявної освіти та її рівня, мають право на відстрочку від мобілізації. Тому кількість бажаючих навчатися під час дії воєнного стану збільшилася у 2-3 рази, можливо, не тільки у зв’язку з бажанням підвищення свого професійного рівня, але й для уникнення призову на військову службу. Змінами передбачається усунути можливість уникнення від призову шляхом здобуття другої, третьої передвищої або вищої освіти.

Джерело.

Close