facebook

Українцям готують 15-відсоткове підвищення тарифу на електроенергію: коли зросте вартість світла

Вже у першій половині наступного року в Україні підвищать тариф на електроенергію. Ймовірно це станеться із другої половини квітня або з початку травня.

Тариф має зрости щонайменше на 15%. Проте точної цифри зростання, як і точної дати, з якої платіжки на світло стануть “важчими”, наразі не знає ніхто.

Звідки взялася цифра у 15%, і чому саме навесні має зрости тариф, пише видання znaj.ua, посилаючись на джерела в уряді.

В Україні до кінця війни запроваджено мораторій на підвищення комунальних послуг. Однак заборона стосується лише тарифів на тепло, гарячу воду та розподіл газу. Що ж стосується решти тарифів, то на них мораторій не поширюється. Отже, їх можна підвищувати, що вже й було зроблено у червні поточного року. Тоді зріс тариф на електроенергію.

Це дозволило енергетикам трохи збільшити видатки на обладнання і краще підготувати енергосистему країни до опалювального сезону. Результат їхньої роботи очевидний. Надворі вже кінець листопада, а серйозних проблем зі світлом у країні ще, на щастя, не було.

Однак ситуація в галузі енергопостачання далека від ідеальної. Потрібні ще ремонти на мільярди гривень. До того ж, ніхто не знає, якою буде зима, і чи не почне ворог знову трощити нашу енергосистему. Отже в будь-якому випадку нинішній тариф на електроенергію – тимчасовий, і його доведеться підвищувати.

“Є рішення не підвищувати тариф до кінця опалювального сезону, це закріплено постановою та іншого варіанту не буде. Що буде у квітні наступного року, зараз вам ніхто точно не скаже. Але економічні причини для підвищення тарифу, звісно, ​​є”, – розповіли в уряді.

Отже, можна із високим відсотком вірогідності сказати, що навесні тариф на електроенергію підвищать. В уряді “гуляє” цифра у 15%. Не тому, що саме таке підвищення вже визначено, а через те, що таке підвищення дозволило би покрити собівартість електроенергії.

Втім, зараз ця цифра також лише орієнтовна. Адже невідомо, якою енергосистема України вийди після зими, якою буде ситуація на фронті, та якими будуть перспективи щодо миру. Дуже великим плюсом було би повернення в енергосистему України Запорізької АЕС. Однак чи станеться це – невідомо.

Отже на сьогодні майже стовідсотковим може бути прогноз, що підвищення тарифу на електроенергію буде, і що воно буде невдовзі після закінчення опалювального сезону.

Що буде з іншими комунальними тарифами?
Що стосується решти тарифів, то, ймовірно, в першій половині 2024 року зростуть тарифи на холодну воду, а також підвищать тарифи на газ. Власне, про це йдеться в інфляційному звіті НБУ. Там зазначають, що наступного року в Україні буде інфляція в основному за рахунок зростання вартості тютюнових виробів і регульованого зростання комуналки. А от із 2025, ймовірно, мораторій на підвищення решти комунальних послуг скасують.

“На прогнозному горизонті адміністративна інфляція поступово зростатиме. Вона визначатиметься насамперед подальшим подорожчанням тютюнової продукції внаслідок підвищення акцизів та тарифів на окремі ЖКП. Водночас її стримуватиме дія мораторію на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та теплопостачання, який, згідно з припущеннями цього прогнозу, буде скасовано лише у 2025 році”, – зазначають у Нацбанку.

Джерело.

Close