facebook

Стосується всіх, хто отримує соцвиплати та пільги: вже у січні всі можуть залишитися без грошей

Якщо американські законодавці не досягнуть згоди щодо нової фінансової підтримки для України на наступний рік, то можуть виникнути проблеми з соціальними видатками вже в січні 2024 року, за словами голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолани Підласи, яка недавно висловила це у коментарі для українського видання Forbes, пише censor.net.

“Без підтримки від США, у нас можуть виникнути складнощі з соціальними та гуманітарними видатками вже в січні”, – підкреслила Підласа.

Вона не конкретизувала, про які саме видатки і в яких обсягах йдеться.

Підласа також додала, що в разі відсутності допомоги від США, можуть знадобитися різні заходи, включаючи скорочення видатків державного бюджету та спроби залучити більше коштів на внутрішньому ринку боргових цінних паперів.

Ще один депутат від “Слуги народу”, за умови анонімності, уточнив, що в такому випадку в січні уряд може стати перед нестачею 20 мільярдів гривень на соціальні виплати. Джерела з парламенту та уряду вказують, що у такому сценарії уряд може звернутися до Національного банку для емісії гривні.

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив про сподівання Мінфіну та Нацбанку на відновлення фінансування з боку США, але також підкреслив, що вони мають план дій у випадку недомовленості американської влади щодо надання допомоги Україні. Проте Марченко визнав, що такий сценарій буде “неприємним” і “суспільство на нього не готове”.

Раніше голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев наголошував, що наразі є обмежені гарантії від партнерів на виділення Україні лише частини потрібної суми у $42,9 мільярдах для покриття дефіциту державного бюджету на наступний рік. За його словами, отримання решти коштів для України ускладнюється через політичні процеси в країнах-партнерах, зокрема в США.

Джерело.

Close