facebook

Такого нiхто не чекав! Що чекає на iнвалідів III гpупи у разі уxвалення нового законопpоєкту пpо мoбілізацію

У разі ухвалення законопроєкту про мобілізацію №10378 на фронт, ймовірно, можуть потрапити українці з III групою інвалідності.

Принаймні, згадок про те, що такі особи мають імунітет від призову, у документі немає.

Проєкт закону про внесення змін опубліковано на сайті Верховної Ради.

Так, у нинішній редакції документа вказано, що мобілізації не підлягають громадяни з усіма групами інвалідності, а от урядовий законопроєкт передбачає, що це стосується лише І та II.

Про III не сказано взагалі нічого.

Загалом придатність до військової служби в Україні визначає Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України.

Після останніх змін, які внесли у документ у серпні 2023 року було суттєво зменшено перелік хвороб, за якими людину можуть визнати непридатною до військової служби.

Тож новим законопроєктом хочуть скасувати статус обмежено придатних і змусити всіх чоловіків, зокрема й осіб з інвалідністю III групи, ще раз пройти ВЛК.

У кожному конкретному випадку питання придатності до служби вирішуватиметься індивідуально, а остаточне рішення ухвалюватимуть лікарі комісії.

Зазначимо, що присвоєння інвалідності III групи передбачає наявність в особи таких обмежень:

– самообслуговування із застосуванням допоміжних засобів;

– труднощі під час пересування без допомоги;

– труднощі під час отримання професії;

– отримання освіти тільки в домашніх умовах або з тьютором на інклюзії;

– здатність орієнтуватися в просторі лише із застосуванням додаткових засобів;

– нездатність контролювати свою поведінку без сторонньої допомоги тощо.

Нагадаємо, що головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив про неактуальність оперування групами інвалідності. За його словами, придатність чи непридатність військовозобов’язаного визначає виключно ВЛК, а не ступінь інвалідності.

“Ми з повагою ставимося до людей, які є цивільними, і ми хочемо, щоб військо поповнювали люди, які можуть фізично воювати”, – сказав Залужний.

Джерело.

Close