facebook

Сніг по пояс та мороз -23: синоптик дав прогноз погоди в Україні на найближчі днів

Температура перевищує норму на 5–10°С, а кількість опадів виявилася місцями навіть надмірною, каже Ігор Кібальчич.

Упівнічній частині Атлантики та Європі у другій половині грудня склалися такі умови, які призвели до стійкої аномально теплої погоди на величезній території. Завдяки повітряним течіям із заходу в Україну безперервно надходять вологі повітряні маси переважно морського походження та атмосферні фронти, пов’язані з атлантичними циклонами.

Таким чином, температурне тло в більшості областей перевищує норму на 5–10°С, а кількість опадів виявилася більш ніж достатньою, місцями надмірною. Про це у коментарі “Телеграфу” розповів відомий синоптик, кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

За його прогнозами, до кінця 2023 року та на початку нового року тенденція до теплої та вологої погоди збережеться, оскільки суттєвих змін та перебудови у глобальній атмосферній циркуляції Північної півкулі чекати поки що не доводиться. Відтак спостерігатиметься і відсутність снігу, за винятком високогірної частини Карпат, де місцями товщина снігового покриву перевищує 50–70 см.

У більшості областей України 30 грудня – 1 січня денна температура очікується в межах +3…+8°С, на Прикарпатті, Буковині, а також у південній частині країни +7…+12°С. Вночі стовпчики термометрів покажуть -1…+4°С. У Карпатах уночі -1…-6°С, удень близько 0°С. У зазначені дні суттєвих опадів не передбачається, лише вдень 30 та 31 грудня у західних та північних регіонах місцями пройдуть невеликі дощі. Вітер переважно західний, 5-12 м/с.

У період з 2 по 4 січня очікується розвиток активної циклонічної діяльності у східній та південній Європі, яка торкнеться і нашої країни. Пройдуть опади у вигляді снігу, мокрого снігу та дощу. У північних та західних областях місцями можливе налипання мокрого снігу, ожеледиця на дорогах. Температура повітря матиме у ці дні суттєві коливання: від -7…-11°С на крайній півночі України до +8…+13°С на Одещині та в Криму.

З 5 по 9 січня очікується поступове зростання атмосферного тиску та переважання антициклону. Повітряні маси почнуть надходити до нас із більш північних широт, тому температура повітря знизиться по всій Україні до помірних морозів, а на крайній півночі та північному сході можливе посилення морозів уночі 7–8 січня до -18…-23°С (див. карту). На решті країни нічна температура коливатиметься в межах -8…-14°С, денна -5…-10°С. На крайньому півдні та в Криму на 4–6°С тепліше.

Джерело.

Close