facebook

Стосується всіх батьків абітурієнтів: на дитину можна одержати до 55 тисяч грн

Абітурієнти можуть отримати до 55 тис. грн.

У Міносвіти поінформували батьків та їхніх дітей, які незабаром стануть абітурієнтами, як отримати до 55 тис. грн. Інформацією поділився заступник міністра освіти Михайло Вінницький, пише Укрінформ.

Випускники можуть вступити на бюджетну форму навчання у вищому навчальному закладі. Вінницький поділився, що за оцінками Міносвіти розмір гранту на здобуття вищої освіти становить від 15 до 55 тис. грн на рік.

Зараз держава оплачує навчання одного бюджетника в середньому у розмірі 54 900 грн на рік. Батьків майбутніх абітурієнтів чиновник попередив, що для здобуття гранту на освіту випускнику потрібно мати високі бали із ЗНО чи НМТ.

Вінницький запевнив, що якщо випускник у 2024 році при здачі НМТ отримає 190 балів, то має високі шанси отримати 55 тис. грн. Він зможе обрати топовий університет країни, і цієї суми йому вистачить на рік навчання.

Але при цьому він зазначив, що, можливо, навчання на певній спеціальності у Києві перевищить 55 тис. грн на рік, тоді як в Івано-Франківську чи Кропивницькому вийде дешевше.

У такому разі включається режим конкуренції між університетами. Вінницький також не виключив, що деякі університети через це можуть збільшити вартість навчання.

У такому разі це не означає, що абітурієнт не зможе отримати бажану спеціальність. Відомство запроваджує системи соціальних гарантій, що означає, що все залежить від матеріального стану сім’ї.

Якщо, наприклад, у дитини із сільської місцевості є здібності або це сирота, дитина, яка втратила через російську військову агресію батька, їм надаватимуть допомогу, яка покриє різницю між отриманим грантом і вартістю навчання. Він також додав, що є ще пільгові кредити.

Якщо студент не підпадає під соціальний грант та не бажає брати пільговий кредит, він матиме можливість працевлаштуватися, щоб заробити на відшкодування цієї різниці.

Таку можливість надасть законопроєкт щодо індивідуальних освітніх траєкторій, який зараз перебуває у парламенті. У ньому передбачено, що студент зможе збільшити термін здобуття вищої освіти.

Вінницький зазначив, що знаходження балансу між роботою та навчанням є також частиною формування суб’єктного громадянина.

Якщо студент вирішить збільшити термін здобуття вищої освіти, він зможе зменшити кількість кредитів і “розтягнути” бакалаврат, наприклад, на 5 років.

Джерело.

Close