facebook

Весь світ зіткнеться з кaтaстрoфою: вода стане непридатною для життя – вчені забили тривогу

До твердження вчених із Північно-Західного інституту, до 2100 року до 95% поверхні океанів може стати непридатною для життя, що є потенційним наслідком глобального потепління. Про це пише Scientific Reports.

Ключовим чинником на океани є рівень CO2 в атмосфері Землі. Глобальне потепління викликає зміни у кислотності, температурі та концентрації арагоніту у водах океанів, що може виявитися руйнівним для більшості морських мешканців.

Вчені представляють два сценарії. Перший передбачає, що пік викидів парникових газів досягне 2050 року, після чого їх концентрація почне знижуватися до кінця століття. Другий сценарій передбачає продовження викидів з подальшим збільшенням їхньої концентрації протягом наступних 80 років.

Обидва сценарії призведуть до змін в умовах проживання в океанах. Найбільш песимістичний варіант розвитку подій призведе до того, що 95% поверхні океанів стане непридатним для життя. Єдиним способом запобігти такому результату є припинення викидів парникових газів.

Що буде, якщо не буде води на землі?

Відсутність води мало б серйозні та згубні наслідки для людства. Вода відіграє важливу роль у всіх аспектах життя на Землі, і її дефіцит торкається багатьох сфер, включаючи здоров’я, сільське господарство, промисловість та екосистеми. Ось кілька потенційних наслідків, які можуть виникнути, якщо не буде води:

Здоров’я. Відсутність доступу до чистої води призводить до поширення інфекційних захворювань та епідемій. Вода необхідна для пиття, приготування їжі та гігієнічних потреб.

Сільське господарство. Відсутність води призводить до посух, що своєю чергою зменшує врожайність і може спричинити продовольчі кризи. Сільське господарство вимагає рясного поливу, і без води рослини не можуть рости та розвиватися.

Енергетика. Багато видів виробництва енергії, такі як гідроелектростанції та термальні електростанції, залежать від води. Відсутність води може знизити ефективність та продуктивність енергетичних систем.

Промисловість. Водяні ресурси часто використовуються у промислових процесах. Наприклад, вода використовується для охолодження обладнання у промисловості. Її відсутність може зменшити виробничі потужності.

Екосистеми. Відсутність води може призвести до втрати біорізноманіття та загибелі екосистем. Багато тварин та рослини залежать від води для виживання, і їх кількість може скоротитися.

Джерело.

Close