facebook

В українців у 2025 році почнуть вилучати землю: хто ризикує втратити ділянку

З 2025 року в Україні почнуть вилучати земельні ділянки. Стало відомо, хто ризикує втратити свою нерухомість.

Заступник міністра аграрної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Денис Башлик повідомив, що всі невитребувані земельні ділянки після 1 січня наступного року будуть визнані безхазяйними. Це означає, що їх зможуть передавати до комунальної власності тієї територіальної громади, де вони розташовані. У такому разі власників землі або їх спадкоємців визнають такими, що відмовилися від отримання ділянки.

За словами Башлика, всі українці, які не замінили сертифікати на пай (земельну ділянку) на витяг з Реєстру майнових прав на право власності на нього, слід зареєструвати свою власність, причому негайно.

“Потрібно терміново оформити право власності”, – наголосив чиновник.

Як відомо, ринок земель с/г призначення в Україні відкрили 1 липня 2021 року. У Міністерстві аграрної політики повідомили про проведення першого року близько 66 тисяч угод купівлі-продажу ділянок. Як відомо, раніше такі операції перебували під дією мораторію. Загальна площа реалізованої землі складає 153 тисячі гектарів.

Наступного, 2022 року, чисельність угод із землею скоротилася до 53 тисяч. Потрібно не забувати, що на ситуацію вплинуло початок повномасштабної війни – реєстри у більшості регіонів півроку не працювали та операції з нерухомістю не проводились.

Нагадаємо, що дрібні фермери залишилися незадоволеними запуском другого етапу земельної реформи з 1 січня 2024 року.

Відомо, що тепер право купувати до 10 тис. га землі надали юридичним особам. Дрібним господарствам складно конкурувати з великими холдингами, які мають набагато більше ресурсів.

Джерело.

Close