facebook

Вже з 1 березня: правила виїзду за кордон зміняться навіть для жінок та дітей

З березня дві країни Європи змінять правила терміну перебування для біженців.

Мільйони українців виїхали з початку повномасштабного російського військового вторгнення з України до країн Євросоюзу. У Європі з березня відбудуться зміни щодо термінів перебування біженців, пише pmg.ua.

Повідомляється, що з 1 березня ще дві країни – Болгарія та Румунія увійдуть до Шенгенської зони. Це спричинить деякі зміни, про які потрібно знати й громадянам України.

Зараз у шенгенській зоні перебувають 27 країн та 420 мільйонів людей. Після приєднання Болгарії та Румунії ця кількість громадян вже сягатиме 450 мільйонів.

Вільні поїздки в зоні дії Шенгену все ще мають деякі дискусії, оскільки у 2024 році може вирішитись питання перевірок та контролю сухопутних ділянок кордону вищезгаданих двох країн. Повідомляється, що буде скасовано морський та повітряний прикордонний контроль.

Що ж до українців, то в Євросоюзі біженці з нашої країни матимуть змогу подорожувати за правилами “класичного” безвізового режиму.

Тобто можна перебувати до 90 днів протягом 180-денного періоду. Наразі Болгарія та Румунія надавали українцям додаткові 90 днів перебування, щоб у сумі виходило 180 днів вільних подорожей. Це за умови, що до уряду не було звернень щодо тимчасового захисту.

Unmute
Українцям, які виїхали з України та перебувають у цих двох країнах, нагадали про нові правила, щоб ті не порушили граничні терміни перебування в ЄС.

Існують два виходи: або таким громадянам доведеться повертатися до України чи оформити інші дозвільні документи.

Також Румунія та Болгарія матимуть право видавати шенгенські візи. Процес стартує вже у квітні 2024 року.

Джерело.

Close