facebook

Біди уникнути не вдасться: вчені спрогнозували масштабну катастрофу для людства

Протягом багатьох років вчені наполягають на тому, що світ рухається до катастрофи, і людям слід зробити дії, щоб запобігти повному колапсу і вимиранню людства. Про це повідомляє Science Alert.

Однією з основних причин сьогоднішньої кризи, на думку дослідників, є зміна клімату, з якою стикається наша планета: 2023 став найспекотнішим за всю історію спостережень, і 2024, ймовірно, буде ще спекотніше.

У рамках нового дослідження міжнародна група з більш ніж 200 дослідників проаналізувала літературу глобальної зміни клімату. У звіті згадується про те, що збитки, пов’язані з кліматом, оцінюються в трильйони доларів, мільярди людей, які опинилися у важких умовах по всьому світу, а також мільйони втрачених життів через потепління Землі.

Вчені дійшли висновку, що людство рухається до катастрофи, якої воно обов’язково досягне, якщо не буде вжито істотних кроків для зміни поточного курсу.

У рамках дослідження особливу увагу було приділено переломним моментам – великим та раптовим змінам у екологічних умовах, викликаним кульмінацією дрібних змін у навколишньому середовищі. До таких моментів належать масштабні руйнування коралових рифів та танення найбільших льодовикових щитів.

Кожен із цих переломних моментів, за словами авторів дослідження, неминуче призведе до ще більш серйозних руйнувань. Наприклад, льодовикові щити Гренландії знаходяться на межі критичного стану і можуть викликати ланцюгову реакцію, що зачіпає всю планету і викликає крах інших систем.

Як зазначає співавтор дослідження, вчений-геолог Керолайн Лір з Університету Кардіффа у Великій Британії є доказами того, що в минулому найменші зміни в концентрації парникових газів в атмосфері Землі призводили до серйозних наслідків. Ці зміни стосувалися різних регіонів Землі, включаючи рівень моря та екосистеми.

Автори дослідження також попереджають про катастрофічну втрату потенціалу вирощування сільськогосподарських культур. Вони зазначають, що ці процеси вже почалися і прискорюються: лише у 2022 році через екстремальні погодні умови понад 27 мільйонів дітей почали відчувати голод.

Проте доля людства та планети загалом ще не вирішена наперед. Автори дослідження вважають, що координовані міжнародні зусилля щодо обмеження переломних моментів та просування плану більш стійкого способу життя на Землі можуть покращити ситуацію і затримати, а можливо, і запобігти глобальній катастрофі. Один з таких кроків – відмова від використання викопних палив – вважається за необхідне задовго до 2050 року.

Джерело.

Close