facebook

Цих чоловіків призвуть до 1 квітня і відправлять на фронт, мобілізація триває: повістки вручать ухилянтам у новому місці

Реформа в Міністерстві оборони, електронний реєстр військовозобов’язаних та новий закон про мобілізацію спричинили шквал обговорень у суспільстві. У ТЦК пояснили одне з найбільш актуальних питань наразі.

Як інформує “24”, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Водночас у ТЦК розповіли про деякі нюанси їхньої роботи.

Передусім повістка є викликом до ТЦК для уточнення облікових даних особи. Головна мета полягає у тому, аби люди прийшли до територіальних центрів комплектування та оновили свою особисту інформацію.

Якщо говорити про вручення повісток особами з інвалідністю, то у ТЦК можуть навіть не знати про цю інформацію. Особливо це стосується тих ситуацій, коли чоловік отримав інвалідність після приписки до призовної дільниці або взагалі не стоїть на обліку в ТЦК.

У таких випадках в установі елементарно не можуть знати про це. Тому, такі чоловіки можуть отримати повістку для уточнення облікових даних. Згідно із постановою Кабміну, у разі зміни персональних даних військовозобов’язані чоловіки мають протягом 7 днів повідомити про це ТЦК.

Тобто якби чоловіки вчасно звертались до ТЦК, таких випадків було б суттєво менше. До речі, військовий облік ведеться також у місцевих радах, ЦНАПах та на підприємствах, де працюють чоловіки. Там військовозобов’язані також можуть оновити інформацію про себе.
Чи можна вручати повістку на вулиці

Як зазначено у вищезгаданій постанові, вручити повістку можуть за місцем реєстрації проживання й за місцем роботи.

Оповіщення військовозобов’язаних за місцем проживання можуть проводити не тільки представники ТЦК, а й виконавчі органи сільських, селищних та міських рад і будь-яка уповноважена розпорядженням голови відповідного ТЦК особа.

Нагадаємо також, що навіть тоді, коли військово-лікарська комісія визнає особу придатною до військової служби, її не відправляють одразу на фронт. Якщо людина не проходила військову службу раніше, її відправляють до одного з навчальних центрів.

Якщо ж досвід служби є, то вона може проходити навчання та злагодження вже у військовій частині, яка зацікавлена у такому фахівці.

Існують категорії громадян України, які мають право в законному порядку відмовитися від отримання повістки. Про це розповіла юристка Марина Токмач.

Як інформують “ПУ”, Марина Токмач наголосила, що в разі, якщо згідно з рішенням військово-лікарської комісії особу визнали непридатною до військової служби з подальшим виключенням з військового обліку, вона втрачає статус військовозобов’язаної. Це означає, що на неї не поширюються норми й правила військового обліку, встановлені законодавством України.

Також виключені з військового обліку громадяни не зобов’язані проходити медичну комісію за повісткою.

Виключення з військового обліку можуть запросити лише певні категорії громадян, а саме:

ті, хто засуджений до позбавлення волі за тяжкі або особливо тяжкі злочини;

громадяни, яких за станом здоров’я визнано непридатними до військової служби;

ті, хто досяг граничного віку для перебування в запасі;

громадяни, які вже прийняті на військову службу;

особи, які проходять військову службу у вищих військових навчальних закладах; громадяни, які відмовилися від українського громадянства і залишили територію України.

Для тих, хто був виключений з військового обліку, важливо знати, що вони звільнені від обов’язку з’являтися на медичну комісію за повісткою. Тому вручення таких повісток буде незаконним.

Також, поновлення на військовому обліку для виключених громадян не передбачено чинним законодавством України, зазначила юристка.

“Згідно із законодавством, чинним на сьогоднішній день, поновлення на військовому обліку виключених з нього — не передбачено. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України”, — наголосила вона.

Джерело.

Close