facebook

Тpи нaйдовші слова укpаїнської мoви! Язика мoжна злaмати

Цікаві факти про українську мову – яке найдовше слово, найдовша абревіатура, у якого слова найбільше синонімів.

Згідно з даними Інституту української мови Національної академії наук, наша мова налічує близько 256 тисяч слів.

Але якщо брати до уваги говірки, діалекти, а також словники професійних термінів, історичні й термінологічні словники, то обсяг лексикону може сягнути мільйона слів.
Окремі слова є дуже довгими і важко вимовляються. Йдеться про найдовші слова української мови, які складаються не з одного десятка букв та про які знають небагато людей.

Які найдовші слова української мови

Виявляється, зафіксовано три найдовші слова української мови:

Це слово “дихлордифенілтрихлорметилметан”, яке містить у собі 30 літер.

Це повна назва хімікату, який використовують для боротьби зі шкідниками – з комарами, сараною, різноманітними шкідниками рослин. Раніше цей інсектицид широко використовували в побуті та в господарстві.

Звісно, вимовляти “дихлордифенілтрихлорметилметан” дуже складно, тому в повсякденній практиці застосовувався спрощений варіант – ДДТ (“дуст”).

Через свою шкідливість і здатність накопичуватися в організмі людей і тварин у багатьох країнах цей хімікат заборонений.

Цікаво, що найдовше українське слово, яке зафіксоване у Книзі рекордів України, містить 31 літеру. Це слово “рентгеноелектрокардіографічного”.

Згадується й інше найдовше слово української мови довжиною у 38 літер – це слово “а-фторсульфо-нилоксиалканперфторкарбонова кислота”. Зазначена фраза з цим словом згадувалася в одному з випусків журналу “Хімічна промисловість України”.

Цікаві факти про українську мову

Найдовша абревіатура в українській мові містить аж 11 літер. Це ЦНДІІТЕДМТП, що розшифровується як “Центральний науково-дослідний інститут інформації і техніко-економічних досліджень з матеріально-технічного постачання”.

Першими записаними словами вважають “мед” і “страва”. Записав їх 448 р. н.е. візантійський історик Пріск Панікійський в одному з документів, коли гостював у таборі Аттіли на теренах сучасної України.

Найбільше слів в українській мові починається на літеру П. Стосується це, зокрема, і прізвищ.

Найменш уживаною є літера “ф”, її вживають переважно в запозичених словах.

Найбільше синонімів має слово “бити” – аж 45.

Джерело.

Close