facebook

Припинено виплату пенсій цим українцям: хто в Україні не дочекався своїх грошей вже поточоного місяця

У квітні припинено виплату пенсій багатьом українцям, які належать до категорії ВПО. Виплати припинені тим, хто не пройшов ідентифікацію особи. Як з’ясувалося, процес ідентифікації виявився справжнім квестом, і пройти його змогли не всі.

Як інформує “Today.ua”, про це, зокрема, пише informator, і про це свідчать численні скарги громадян у соцмережах.

Щоб і надалі отримувати пенсію, пенсіонери із числа ВПО мали пройти ідентифікацію особи. Тим, хто не міг особисто з’явитись у відділення Ощадбанку, дали можливість пройти відеоідентифікацію. Та, на жаль, не в усіх випадках цей процес виявився успішним, і людям ідентифікацію не зарахували.

Отже тепер цим пенсіонерам, незважаючи на широко розрекламовані діджиталізацію, цифровізацію та державу у смартфоні, доведеться, таки, торувати стежку до Ощадбанку, аби там особисто засвідчити, що вони живі, і все ще досі мають право на пенсію. До того ж, навіть довівши своє фізичне існування, вони вже в цьому місяці пенсії не отримають, а в ліпшому випадку отримають її наступного місяця. Та й то, якщо не буде більше ніяких збоїв.

Щоби пройти відеоідентифікацію, багатьом людям похилого віку, які зроду-віку не мали смартфона та комп’ютера з інтернетом, довелося шукати “просунутих” родичів або просити молодших сусідів, аби ті допомогли їм скористатися цифровим сервісом. Але зрештою система відеоідентифікації не спрацювала.

Вельми показовою ілюстрацією зневажливого ставлення чиновників до пенсіонерів виглядає звернення одного з громадян до ПФУ:

“Поясніть, будь ласка, що відбувається з відеоідентифікацією? Ваші оператори (pfu723 @ ukr. net) призначають дату та час проведення та надають номер телефону, за яким треба зателефонувати в Google meet. Коли прийшов час телефонувати, цього номеру НЕМАЄ у даному месенджері, а в інших та при дзвінках через сотову мережу він не відповідає. Тобто відеоідентифікація не проведена ЗА ВИНОЮ ОПЕРАТОРА. А потім ви надлилаєте листи, що ідентифікація не зроблена через те, що пенсіонер не вийшов на зв’язок”, – пише чоловік.

За дві доби, що минули від його запиту, ніхто так і не спромігся дати йому відповідь. Таких випадків, на жаль, немало.

Зокрема, informator називає п’ять причин, через які ідентифікація пенсіонерів перетворилася на нездоланну смугу перешкод

З’ясувалось, що ідентифікація стосується всіх пенсіонерів ВПО, а не лише тих, хто став ВПО до 24 лютого 2022 року. Пенсіонери ВПО, які оновили свої довідки ВПО вже після початку війни у 2022 році, також не отримали пенсію.

Пройти процедуру віддалено через відділення АТ “Ощадбанк” – не спрацювало. Багато хто з пенсіонерів ВПО, які проходили процедуру у цей спосіб, залишилися без грошей. У ПФУ пояснюють, що, виявляється, пенсіонери мали пройти цю процедуру до 15 березня, хоча перед тим з усіх прасок віщали, що ідентифікацію продовжено до 31 березня.

Ідентифікуватись через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг ПФУ також виявилось неможливим, бо реєстрація потребує коду заяви (яку пенсіонер має отримати у відділеннях ПФУ особисто). Або “Дія. Підпис”, що у багатьох пенсіонерів ВПО також немає.

Можна було и пройти ідентифікацію за номером телефонів дистанційно, залучивши до процесу інспекторів ПФУ, але з’ясувати хоч щось із цього приводу неможливо. Єдиний телефон, який працює – це телефон гарячої лінії 0800500680, але додзвонитись на нього міг би хіба що екстрасенс.

Нових оголошень про те, що громадянам, які не отримали пенсію у квітні, вже зараз треба йти до відділень ПФУ і проходити ідентифікацію – немає. Але дехто вже сам туди пішов. І, як з’ясувалося, там вже утворилась чимала черга із таким самих неборак. Судячи з номерів талончиків, в одному лише відділені в такій черзі вже кілька сотень людей.

Дехто зі співробітників Пенсійного фонду відверто не розуміє, що так тривожить пенсіонерів, Ну, не отримали свою пенсію у квітні, то отримають у травні, або в червні. Щоправда, в такому разі громадянам разом із пенсійним посвідченням слід було би давати інструкцію, як прожити на три тисячі гривень (або й іще менше), упродовж двох-трьох місяців. І водночас не померти з голоду, купити собі щось із ліків та ще й вчасно сплачувати за комуналку (бо ж субсидію можуть забрати).

Втім, самі пенсіонери тепер пригадують: іще в грудні 2023 віце-прем’єрка Юлія Свириденко відверто попереджала, що через затримку допомоги західних партнерів літнім українцям можуть затримати пенсії, а вчителям та іншим бюджетникам -зарплати. Отже пенсіонери мали зважити на це попередження і з розумінням поставитись до тимчасових незручностей. Авжеж, в Україні – війна.

Джерело.

Close