facebook

Обмежено придатним приготуватися: стало відомо, коли розпочнуться повторні огляди у ТЦК

Уже із середини травня 2024 року в Україні почнуть повторний огляд для придатних військовозобов’язаних і військових, які раніше були визнані обмежено придатними.

Про це розповів заступник міністра оборони України Іван Гаврилюк.

Він нагадав, що президент підписав закон №10313, який скасовує статус “обмежено придатний”. Нині триває погодження змін до наказу №402, що затверджує положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ. Тож із середини травня розпочнуть повторний огляд тих, хто раніше був визнаний обмежено придатним.

За словами Гаврилюка, планується збільшити “потужності команд”, які працюють у ТЦК та СП, а також перевести весь процес мобілізаційної кампанії у цифровий формат.

“Наша мета — забезпечити прозорість та оперативність кожного кроку цього важливого процесу, надати можливість кожному громадянину реалізувати свій обов’язок захисту Батьківщини”, — пояснив він.

За словами Гаврилюка, вже оцифровано дані щодо чоловіків призовного віку, які можуть потрапити під мобілізацію, в усіх 24 регіонах України та місті Києві.
Нагадаємо, у квітні 2024 року президент України Володимир Зеленський підписав закон, чим скасував статус “обмежено придатний” для військовозобовʼязаних. Проте це не означає автоматичного переходу до іншого статусу — придатного чи непридатного.

Тепер усі військовозобов’язані чоловіки, яких раніше визначили обмежено придатними, повинні до 4 лютого 2025 року повторно пройти військово-лікарську комісію. Військові, визнані непридатними, будуть звільнені зі служби, а військовозобов’язані — виключені з військового обліку.

Джерело.

Close