facebook

Хлопчику, який помер під час гастроскопії у лікарні Києва, не зробили необхідну для дитини анестезію

Під час процедури дітям до шести років, за європейськими стандартами, обов`язково вводять анестезію.

 

Столичні правоохоронці почали розслідувати смерть 2-річної дитини, яка померла у лікарні під час гастроскопії. У хлопчика був розрив глотки та стравоходу. Фахівці кажуть, що дітям до шести років, за європейськими стандартами, під час проведення процедури обов’язково потрібно робити анестезію

Результати судово-медичної експертизи показали, що у хлопчика був розрив глотки і стравоходу. “Під час цього дослідження у дитини виникла раптова кровотеча і клінічна смерть”, – каже завідувачка відділу Київської лікарні №1 Світлана Брагинська.

 

У лікарні, де сталася трагедія, повідомляють, що результатів цієї експертизи і дотепер не мають. Натомість, у правоохоронців результати вже є. Прокурори та поліцейські відкрили кримінальне провадження через неналежне надання медичної допомоги.

“У рамках кримінального провадження призначено судово-мед експертизу. Яка дасть відповідь на питання щодо причин смерті, а також наявності причинно-наслідкового звязку між настанням смерті та неналежним виконанням обовязків лікарськими працівниками”, – каже перший заступник керівника Київської місцевої прокуратури №5 Антон Єфімов.

Крім того, допитано свідків. “Слідчі допитали лікаря, завідувача реанімаціного відділення і батька хлопчика, який перебував поруч”, – розповіла речниця Оболонського управління поліцї Діана Шутько.

Тепер потрібно місяць-півтора чекати на результати додаткової судово-медичної експертизи.

 

Галина Салтикова – дитяча гастроентерологиня. Вона каже, що зондування — це болюча процедура, яку витримує далеко не кожнен дорослий. Тому дітям до шести років, за європейськими стандартами, обов`язково вводять анестезію. Крім того, є ще один важливий нюанс. “Рекомендаціями є проведення дітям під загальним наркозом. Друге обов’язкове використання зондів тої довжини та ширини, які мають відповідати росту та вазі дитини”, – пояснила доцент кафедри педіатрії №4 НМУ Богомольця, дитяча гостоентерологиня Галина Салтикова.

Натомість у лікарні анастезію Максимкові не робили, чи відповідав зонд його віку, встановлять експерти. “Шматочок може бути гострим. Небезпека може бути у гостроті. Може пошкодити слизову і сприяти розвитку кровотечі”, – відповіла лікарка на питання, чи може дитина померти від ковтання шматочка іграшки.

Максима сьогодні поховали у Вінницькій області. Якщо лікарську помилку доведуть, уточнили прокурори, ендоскопіст отримає максимум три роки в’язниці.

Як повідомлялося, хлопчик грався вдома із сестричкою і подавився іграшкою. Згодом дитину почало нудити. Батьки викликали швидку. У лікарні Максиму призначили гастроскопію, під час якої він помер.

Джерело.

Close