facebook

ЗДАТИ ЦІЛУ ОБЛАСТЬ? На Сирському лиця нема: важкий наказ командування-війська виводять?

Російські війська захопили центр Очеретиного, в Донецькій області. До початку повномасштабного вторгнення в селі проживало 3600 осіб.

За словами Юліана Рьопке, військового оглядача німецької газети BILD, після місяців запеклих боїв російські війська змогли увійти в село за останні 48 годин, не зустрівши жодного серйозного опору.

«Причина успіху російської армії полягає в тому, що десятки солдатів ЗСУ, які тримали оборону на цій ділянці, були змушені відступити», — зазначає Рьопке.

Село Очеретине розташоване на стратегічно важливій залізничній гілці, що веде до останнього міста під контролем українських військових у Донецькій області. Наразі не зрозуміло, як українські військові мають намір зупинити наступ окупаційних сил.

Журнал цитує українських військових та аналітиків, які пишуть, що 115-а механізована бригада української армії несподівано «самовільно залишила свої позиції», уможлививши російський прорив.

Тим часом 47-ма окрема механізована бригада спростувала повідомлення про переміщення на позиції в Очеретиному Донецької області. Захисники цієї бригади не покидали бойові порядки в районі Бердичів.

Однак екіпажі «Бредлі», танкісти та оператори ударних дронів 47-ої бригади допомагають суміжним підрозділам. У бригаді припустили, що висновки про переміщення бійців зробили саме через те, що бойові машини бригади помітили на стику з сусіднім підрозділом.

В бригаді наголосили, що бійці продовжують тримати визначені рубежі в районі Бердичів, що під Авдіївкою. І так вже два місяці.

«До цього воїни нашої бригади чотири місяці утримували позиції в районі Степового, не допустивши оточення Авдіївки. Тоді ворог поніс безпрецедентні втрати: як в живій силі, так і техніці. Після чого російські окупанти перегрупувалися та змінили напрямок удару. Наразі в публічній площині ми спостерігаємо заяви, що 47-ма бригада зайняла позиції в Очеретиному. Ця інформація недостовірна, адже воїни не покидали свої бойові порядки в районі Бердичів», – додали військові.

Місце 47-ї механізованої бригади на лінії фронту мала зайняти 115-та механізована бригада ЗСУ. Але цього не сталося. За словами командира роти 47-ї мехбригади Миколи Мельника, «деякі частини просто відвалилися», — пише Forbes. Російські розвідники та оператори дронів, які спостерігали за позиціями, що їх займала 47-ма механізована бригада, очікували виявити в тих самих траншеях війська 115-ї механізованої бригади. «Замість цього вони знайшли… нікого», — пише видання.

Для 30-ї мотострілецької бригади російської армії це був шанс проїхати залізничними коліями, які йдуть на захід від Авдіївки, і захопити вузький виступ, який на карті має вигляд ножа, що врізається в українську лінію оборони, але вона застрягла на півдорозі до Очеретиного. Прорив росіян міг би зруйнувати українську лінію на захід від Авдіївки і змусити десятки тисяч українських військових відступати з Донецької області.

Єдина причина, через яку окупанти не просунулися глибше в український тил цими вихідними, полягає в тому, що 47-ма механізована бригада, яка відступала, розвернулася і знову приєдналася до бою.

«47-ма механізована бригада знову в справі», — сказав Мельник.

«Протягом останніх кількох днів росіяни трохи розширили свій виступ, але не просунулися. На даний момент катастрофи для України вдалося запобігти», — написало видання.

Але битва все ще триває. Якщо окупанти зможуть перекинути резерви на виступ, вони, можливо, зможуть розширити наступ. Видання зазначило, що 90-та гвардійська танкова дивізія російської армії перебуває неподалік і наразі не воює. Якщо дивізія зможе посилити виступ, це може ускладнити будь-яку українську контратаку. У найгіршому для України сценарії танкова дивізія зможе змусити 47-му механізовану бригаду відступити.

Доброю новиною для ЗСУ є те, що вони збираються отримати багато боєприпасів і велику нову партію М-2 для 47-ї механізованої бригади. «Російські війська, вочевидь, прагнуть здійснити широкий прорив позицій ЗСУ на північний захід від Авдіївки, — зазначив Інститут з вивчення війни, — але їхня здатність зробити це буде притуплена прибуттям західної допомоги».

Джерело.

Close