facebook

“Це не наша дитина”: як в Україні заробляють сурогатні матері

В Україні дозволено комерційне сурогатне материнство на законодавчому рівні, проте окремого закону про нього не існує, тому батьки часто стикаються з проблемами.

Тільки за 2019 рік відбулося близько десятка випадків, коли ДНК дитини і біологічних батьків не збігалося. Крім того, страждають і сурогатні матері, пише hromadske.

Після того, як Таїланд і Індія заборонили народжувати дітей за допомогою допоміжних репродуктивних технологій, Україну стали називати “меккою сурогатного материнства”. По всьому світу в країну почали їхати батьки, які не можуть мати дітей.

На даний момент клініки в Україні користуються певними положеннями Сімейного кодексу України, Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, а також наказом “Про затвердження Порядку застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні” МОЗ.

В Україні дозволено гестаційне сурогатне материнство – жінка може тільки виносити дитину і не має з ним генетичного споріднення.

На переконання директора Центру медичного та репродуктивного права Сергія Антонова, якісні послуги в країні надають тільки в десяти клініках.

Так, подружжя китайців Лі Вей і Дай Цісю навесні минулого року приїхали в Україну з надією, що тут сурогатна мати виносить для них дитину. За китайським законодавством, щоб зареєструвати дитину, якого народила сурогатна мати, необхідно зробити ДНК-тест на спорідненість з біологічними батьками.

“Ми його зробили, і виявилося, що це не наша дитина”, – розповів Лі Вей.

Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба заявляв, що зараз сурогатне материнство в Україні – “безконтрольний продаж наших дітей за кордон”, і його потрібно заборонити до врегулювання законодавства.

Раніше OBOZREVATEL писав, що міністерство охорони здоров’я України опублікувало ціни на медичні послуги. Це ті суми, які отримають лікувальні установи з бюджету країни за надану допомогу. Таке нововведення – другий етап медичної реформи.

Джерело.

Close