facebook

За скільки можна продати город чи поле у ​​селі: ціни на землю злетіли, люди потирають руки

В Україні значно зросли ціни на землі сільськогосподарського призначення. За підсумками першого кварталу 2024 року (січень-березень) ціна на землю зросла на 11,2%. Про це повідомляє open4business, як пише «obezrevatel».


Ринкова капіталізація зросла на 202,5 ​​млрд грн, а кількість угод купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення за цей період зросла на 7%.

У першому кварталі 2024 року укладено 25,7 тис. угод купівлі-продажу сільськогосподарських ділянок загальною площею 58,8 тис. га. Це на 7% більше, ніж у четвертому кварталі 2023 року (жовтень-грудень).

Середньозважена ціна гектара сільськогосподарських земель зросла на 11,2%, збільшившись із 37,7 тис. грн у четвертому кварталі минулого року до 42 тис. грн у січні-березні 2024 року.

Незважаючи на повномасштабну війну та обмежену модель ринку, ринок земель сільськогосподарського призначення в Україні розвивається успішно. Цьому зростанню сприяло нещодавнє рішення Національного банку щодо підвищення коефіцієнта ліквідності земель з 0,35 до 0,5. Ця зміна відкрила можливість аграрному сектору та землевласникам залучити додаткове фінансування на суму 25 мільярдів доларів.

Також ринок сільськогосподарських земель сприймається як додатковий ресурс відновлення територій. Цей потенціал все ще використовується, і для його повної реалізації потрібні спільні зусилля уряду, законодавців та громадськості.

2024 року українці почали активніше купувати та продавати землю та нерухомість. За перші три місяці року було оформлено понад 185 тисяч договорів про відчуження земель, що на 36,4% більше ніж до повномасштабного вторгнення в РФ.

Кількість договорів про відчуження іншого нерухомого майна зросла на 55%, хоча це однаково менше, ніж у 2021 році.

Загалом попит на землю та нерухомість в Україні збільшився у 1,5 раза.

Джерело.

Close