facebook

Штраф 25 тисяч: Кабмін дозволив карати водіїв за те, що вони мають такі машини

Водіїв каратимуть на 25 тисяч гривень, за що


Кабмін на своєму засіданні підтримав законопроєкт №11024, який передбачає заборону поїздок на автомобілях територіями та об’єктами природно-заповідного фонду зі збільшенням штрафів для порушників. Цією інформацією ділиться Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Проект закону зареєстрували у Верховній Раді 19 лютого 2024 року. У березні 2024 року профільний парламентський Комітет з екологічної політики та природокористування рекомендував народним депутатам ухвалити цей документ за основу (у першому читанні).

У записці пояснення до законопроєкту №11024 йдеться, що активне використання транспортних засобів на територіях і об’єктах природно-заповідного фонду негативно впливає на них, знищуючи тварин та рослини, у тому числі занесені до Червоної книги.

Тому автори цього законопроєкту пропонують заборонити проїзд транспортних засобів заповідними районами, крім доріг загального користування, вулиць та доріг населених пунктів, автошляхів на приватних територіях. Але є винятки у певних межах, наприклад, для місцевих жителів та для туристів, що рухаються туристичними маршрутами.

Порушників штрафуватимуть. Для фізичних осіб штраф становитиме від 8500 до 17 000 грн., а для юридичних – від 17 000 до 25 000 грн. Законопроєкт №11024 зараз готують до другого читання. Коли його вдруге розглянуть народні депутати – наразі невідомо. Майже з упевненістю можна сказати, що народні депутати ухвалять цей документ. В Україні “зелені” активісти давно просять заборонити “джипінг” у Карпатах та інших заповідних районах.

За офіційними даними, у 2023 році сума збитків заповідним районам України становила близько 7 млн ​​грн, а компенсовано було лише приблизно 900 тисяч гривень.

Тобто збитки для заповідних районів навіть не компенсуються. Джипінг не тільки завдає шкоди природі, а й дуже небезпечним заняттям. У Карпатах нерідкі випадки, коли позашляховики зриваються з гори, внаслідок чого люди гинуть і зазнають травм різного ступеня тяжкості.

Джерело.

Close