facebook

Ціновий шок триває: Зростання цін в Україні прискорилося втричі – які продукти подорожчали найсильніше

В Україні за результатами травня 2024 року темпи інфляції прискорилися втричі. За місяць ціни зросли на 0,6%, тоді як у квітні цей показник становив 0,2%. Інфляція у річному вимірі теж пожвавилась, але не так помітно – з 3,2% до 3,3%. Серед включених до статистичного звіту продуктів харчування за травень найбільше подорожчали фрукти та овочі.

Рекордсменом зі зниження цін залишаються яйця. Про це свідчать дані Державної служби статистики України. “Уповільнення річної інфляції, яке спостерігалося весь минулий рік і перший квартал 2024 року, припинилося і з травня вона поступово почала зростати”, -\ — прокоментувавпрокоментував голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (“Слуга народу”). За його словами, причинами стали:

зростання витрат бізнесу на оплату праці;
зростання витрат за енергоживлення, зокрема. з альтернативних джерел;
відновлення споживчого попиту;
вичерпання впливу тимчасових факторів (зокрема, ефекту значних минулорічних урожаїв та м’якої зими цього року).
“Додатковий імпульс споживчої інфляції дадуть підвищення тарифів на е/е для населення з 1 червня, а також заплановане на другу половину року підвищення акцизів на пальне. Водночас, стримуючим фактором залишається відносно жорстка монетарна політика зі збереженням високих реальних процентних ставок”, – резюмував Гетьманцев.

Загалом продукти харчування за місяць подорожчали на 0,9%. Найбільше у травні зросли ціни на такі продукти:

фрукти – “плюс” 10,4%;
овочі – 1,3%;
риба та продукти з риби – 0,9%;
хліб – 0,8%;
цукор – 0,6%.
Водночас ціни на яйця порівняно з квітнем знизилися на 14,3%. Подешевшало і молоко – на 1,5%.

Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,7%. Як пояснюють у Держстаті, така динаміка пов’язана з подорожчанням тютюнових виробів на 1,4%.

Зростання цін у сфері охорони здоров’я становило 0,9%. Насамперед воно сталося за рахунок підвищення цін на фармацевтичну продукцію на 1,2%. Ціни на транспорт також зросли на 0,9%. Основна причина – подорожчання палива та мастильних матеріалів на 1,1%.

Крім того, на 0,1% здорожчала комуналка. Зростання відбулося за рахунок підвищення тарифів на утримання та ремонт (“плюс” 0,5%), подорожчання послуг з управління багатоквартирними будинками (0,8%) та прибирання сміття (0,4%).

Нагадаємо, прогноз НБУ передбачає прискорення інфляції до 8,2% за підсумками 2024 року. Це станеться через тиск на ціни, зумовлений зростанням витрат бізнесу на оплату праці, подальшим відновленням споживчого попиту, вичерпанням впливу тимчасових факторів (зокрема низької порівняльної бази).

Джерело.

Close