facebook

Оштрафувати можуть, навіть якщо ви вже оновлювали дані: важливе роз’яснення від ТЦК, як уникнути покарання

Військово-обліковий документ в електронній формі не замінює паперової версії, а має ту ж саму юридичну силу. Тобто, якщо у громадянина у додатку з’явився QR-код, це не означає, що він має право викинути свій паперовий військово-обліковий документ.

На це вказав речник Полтавського ТЦК та СП, майор Роман Істомін в інтерв’ю Телеграфу, пише Судово-юридична газета.

«До того ж зараз ми видаємо військово-обліковий документ на бланку — це нова форма військово-облікового документа, яка видається замість посвідчення про приписку або тимчасового посвідчення. Але вимог замінювати військово-обліковий документ старого зразку на новий (на бланку) також нема» – додав він.

Також Роман Істомін зауважив, що «за законом уточнити дані протягом 60 днів – тобто, до 16 липня, мали і ті особи, хто поновлював свої військово-облікові дані до вступу в дію нового закону про мобілізацію, тобто до 18 травня».

Тобто, якщо людина уточнила дані до 18 травня, вона мала зробити це знов після 18 травня.

За його словами, якщо людину зупинять на вулиці, то перевірка факту, чи уточнила така особа дані, буде відбуватися через оператора, який знаходиться в ТЦК.

«Перевіряючи дані конкретної особи в базі даних «Оберіг» оператор бачить дату їхнього оновлення. Якщо громадянин не уточнив їх протягом 60 днів, то йому після 16 липня буде виписано штраф.

Поки не звертають уваги на те, оновила людина свої дані протягом відведеного періоду чи ні, бо строк ще не сплив. Але при перевірці документів можна отримати повістку.

Після 19 травня суми штрафів за ухилення від мобілізації становлять 17 000 — 25 000 грн. Для посадових та юридичних осіб передбачений штраф у розмірі 34 000 — 59 500 грн. Очевидно, такі ж самі штрафи будуть і після 16 липня» – зазначив речник ТЦК.

Також Роман Істомін підтвердив – невідповідність даних електронного військового квитка даним з електронного Реєстру «Оберіг» є підставою для доставки особи до ТЦК під час перевірки документів.

Джерело.

Close