facebook

Світло по 4 години на добу: українців поставили перед фактом, коли розпочнеться

Українцям варто готуватися до життя без електроенергії


Застосування черг відключення світла сьогодні вимушений і необхідний захід для стабілізації енергосистеми. Поки що максимальні обмеження для споживачів – це чотири черги одночасно. Але якщо запровадять одразу п’ять черг відключення, то подача електроенергії скоротиться лише до 4 годин на добу, пише телеграм-канал Всевидяче ОКО Україна.

Поки українцям обіцяють покращення ситуації в енергосистемі вже до початку серпня, але за оцінками експертів та енергетиків до кінця осені на Україну знову чекає дефіцит електроенергії. Як обмежуватиметься населення у цей період, поки що не відомо, але у разі застосування ще більш жорстких заходів споживачі будуть зі світлом лише кілька годин на добу.

За даними Укренерго, застосування трьох черг означає ймовірність відсутності світла до 12 годин; відключення двох черг – до 8 годин; однієї черги – до 4 годин на добу.

Поки що максимальні відключення побутових споживачів від електроенергії можуть становити від 12 до 16 годин на добу за умови застосування одразу чотирьох черг відключення світла (у цьому випадку 70% споживачів залишаються без світла). Застосування п’яти та більше черг відключення електроенергії призведе до наступного:

– вимкнення 5 черг – подача електроенергії скоротиться до 4 годин на добу.
– вимкнення 6 черг – майже всі побутові споживачі залишаться без світла.

За прогнозами експертів до кінця осені – на початку зими ситуація в енергосистемі України знову погіршиться навіть попри те, що зруйновані ТЕС відновлять до цього часу. Найпозитивніший сценарій у цьому випадку – відновлення не більше 2 ГВт генерації при втрачених на сьогодні обсягах понад 9 ГВт.

Таким чином, українцям слід бути готовим до того, що майбутня зима буде дійсно важкою для енергетики країни та можливості щодо забезпечення споживачів електроенергією.

Джерело.

Close