facebook

Жінок ухилянтів залишать без даху над головою: у яких випадках конфіскують житло

Чи можуть у дружин ухилянтів відібрати житло


Виходячи з чинного законодавства, у деяких випадках у тих, хто ухиляється від мобілізації, можуть конфіскувати житло. Про це розповідає адвокат Ростислав Кравець.

Як говориться в законі про мобілізацію, якщо сума штрафів, що ухиляється від мобілізації, перевищує суму 160 тис. гривень, у нього можуть конфіскувати житло. Понад те, іноді житло можуть конфіскувати і його дружини.

Житло у дружини може конфіскувати в тому випадку, якщо воно було куплено після одруження.

“За законом, майно, нажите у шлюбі, належить в рівних частинах подружжю. Тобто виконавча служба може претендувати на 50% вартості квартири боржника, навіть якщо та буде оформлена на дружину. Якщо сума штрафів менша, хоч від 1 гривні, за таким самим принципом можуть накласти стягнення на будь-яке інше майно подружжя, наприклад автомобіль”, – повідомляє фахівець.

Однак така процедура є складною:

виконавча служба звертається до суду;
продає житло;
компенсувати дружині боржника її частину вартості майна;
бере необхідну суму боргу за вартістю продажу квартири;
віддає боржнику залишок коштів.
“Дружина боржника, зі свого боку, може оскаржити вартість, за якою продадуть майно – скажімо, на тій підставі, що її занижено”, – додав Кравець.

Також адвокат заявив, що в законі є “лазівка”, адже виконавча служба не може забрати квартиру, якщо вона повністю належить дружині того, хто ухиляється.

Щоб цього досягти чоловік може:

зробити задарма на своє житло дружині;
передати у власність;
продати його йому.
Втім, дарчу можна оскаржити у судовому порядку, як і договір купівлі-продажу.

Джерело.

Close