facebook

Військовий податок стрибне до 30%: українців попередили на які товари

Військовий збір підвищиться на окремі операції до 15% -30%


Щоб забезпечити потреби української армії, влада підвищила податки. Але, як зазначають у Мінфіні, таке рішення може спричинити підвищення військового збору на окремі операції до 30%.

У Мінфіні наголошують, що підвищення податків є “найм’якшим варіантом”, щоб задовольнити потреби військового сектору. Це фінансування складається із двох компонентів:

майже три чверті додаткової потреби на фінансування оборони пропонується забезпечити коштом внутрішніх запозичень, перевиконання чинних доходів держбюджету, зокрема, за рахунок детінізації та економії за окремими видатками (361,6 млрд грн);
одну чверть – шляхом перегляду військового збору, акцизів та деяких інших заходів (138,7 млрд грн). Значна частина складових у цьому списку стосується лише тих, хто споживає зовсім необов’язкові у період воєнного часу дорогі імпортні товари.
У Мінфіні стверджують, що фінансування війни через внутрішні запозичення дозволить залучити необхідні ресурси для забезпечення нацбезпеки та підтримає економічний розвиток. Але водночас підвищення військового збору позначиться на окремих операціях:

встановлюється військовий збір у розмірі 5% вартості банківських металів для придбання у банків;
військовий збір у розмірі 5% від доходу під час продажу одного об’єкта нерухомості;
оператори мобільного зв’язку повинні сплачувати військовий збір у розмірі 5% від вартості послуг мобільного зв’язку;
при першій реєстрації легкових автомобілів стягується військовий збір у розмірі 15% від вартості авто (крім випадків забезпечення легковими автомобілями осіб з інвалідністю відповідно до законодавства);
підприємства, установи, організації та фізичні особи-підприємці, які реалізують ювелірні вироби, сплачують військовий збір у розмірі 30% вартості реалізованих ювелірних виробів.

Джерело.

Close