facebook

Ситуація стала гіршою: уряд попередив українців – треба готуватися, буде важко всім

Як уряд планує підняти податки та які наслідки
Українців уже попередили, що уряд планує збільшення податків за певними напрямами. Про це розповідає NV.


Варто зазначити, що це вже законопроєкт, який було затверджено на засіданні уряду і він буде найближчим часом подано до Верховної Ради. Далі він проходитиме комітети, обговорюватимуться ті пропозиції, які в цьому законопроекті є. Відповідно, вже можливі якісь незначні зміни.

Законом пропонують збільшення воєнного збору. Тобто тепер ми платитимемо не 1,5%, а 5%. Іншими словами, оподаткування доходів українських громадян тепер складатиме не 19,5%, а 23%. Це одна з найвищих ставок.

Особливо суттєво підвищення податків вплине на всі компанії в Україні. Вони повинні сплатити військовий збір у розмірі 1% свого обороту за винятком непрямих податків. Іншими словами, це ПДВ та акциз. Таким чином, це досить суттєвий удар буде.

Скажімо, не удар, а погіршення фінансового стану українського бізнесу, коли треба буде платити один відсоток фактично з обороту. І це, до речі, робить українське виробництво менш конкурентоспроможним, ніж імпорт.

Також збільшать податок на авто. Наприклад, якщо ви ввозите автомобіль в Україну та вперше його реєструєте, то з вас буде знято податок у розмірі 15%. Фізичні особи-підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, вони також сплачуватимуть додатковий військовий збір.

Перша, друга група — у розмірі 5% двох мінімальних заробітних плат. Ті, хто перебуває на третій групі оподаткування, платитимуть додатково один відсоток. Іншими словами, можемо говорити про збільшення податку для ФОП третьої групи із 5 до 6%.

Також передбачено додатковий податок, якщо ви протягом одного податкового року вже здійснили якісь операції із нерухомим майном.

Друга операція додатково оподатковуватиметься у розмірі 5%. Тут це найбільше нейтральне. Звісно, ​​якщо людина продає одну квартиру, другу квартиру, то тут, як на мене, найбільш нейтральна норма цього законопроекту.

Загалом скрізь помалу братимуться відповідні податки. Можна сказати, що це загалом погіршення для українського бізнесу.

Є й другий момент, це питання, наприклад податку з третьої групи. Якщо, наприклад, для торгівлі це настільки критично, то для виробників якоїсь продукції це, звісно, ​​неприємно.

Тобто іншими словами, 1% може суттєво погіршувати їхній фінансовий стан. І загалом український бізнес уже зараз оцінює своє майбутнє, згідно з опитуваннями Національного банку, як негативне.

Джерело.

Close