facebook

13 зарплата для військових: хто і як може отримати гроші – всі подробиці

В умовах війни фінансова підтримка військових – це не просто питання забезпечення їхніх потреб, а й демонстрація турботи держави про своїх захисників. Одним із видів такої підтримки є виплата грошової допомоги на оздоровлення, яку часто називають “13-ою зарплатою”.


Докладніше про те, хто з військових і як може отримати 13 зарплати, інформує Патріот Донбасу, посилаючись на автора юридичного блогу Анастасію Володенкову.

Хто має право на “13-ту зарплатню”?
Згідно з українським законодавством, право на отримання щорічної матеріальної допомоги на оздоровлення (так званих “оздоровчих виплат”) мають усі військовослужбовці, окрім бійців строкової військової служби.

Розмір виплати
“13-та зарплата” для військових не є фіксованою сумою. Вона дорівнює розміру індивідуального грошового забезпечення (ІГЗ) військовослужбовця протягом місяця. Іншими словами: чим вищий ваш військовий звання та оклад, тим більше буде “13-та зарплата”.

Як отримати “13-ту зарплатню”?
Написати рапорт на отримання оздоровчих. Рапорт подається командиру будь-коли протягом календарного року.
Дочекатися надходження коштів. Кошти переказуються на карту, яку військовослужбовець отримує грошове забезпечення.
При цьому керівництво ніяк не контролюватиме, куди військовий витратить кошти. Таким чином оздоровчі виплати не обов’язково використовувати під час відпустки. Військовий може розпоряджатися цими засобами на власний розсуд.

Строки виплати
Законодавством не встановлено точних термінів виплати “13-ї зарплати”. Насправді кошти перераховуються протягом кількох тижнів після подачі рапорту.

Важливо уточнити, що оздоровчі виплати не підлягають оподаткуванню. У разі звільнення військовослужбовця до закінчення календарного року йому виплачується пропорційна частина “13-ї зарплати”.

“13-та зарплата” – це важлива соціальна гарантія, яка дозволяє військовим покращити своє матеріальне становище та оздоровитись. І практично кожен військовий має право на оформлення таких виплат.

Джерело.

Close