facebook

Навчання за контрактом стане не по кишені українцям, скільки коштуватиме здобути освіту

Українцям анонсували введення мінімальної ціни контрактного навчання для 38 121 спеціальностей. Відповідне рішення уряд ухвалив у вівторок, 3 березня, повідомляє прес-служба МОН. Таким чином, вже цього року з 1 вересня для вступників на найбільш популярні спеціальності контрактне навчання буде коштувати не менше 60% вартості, яку платить за бюджетні місця держава.

 

Мінімальна вартість навчання встановлюється для 38 спеціальностей, які є найбільш популярними серед контрактників. Це в основному ті спеціальності, на які надходить набагато більше абітурієнтів, ніж є підходящих вакансій на ринку праці. Серед них: право, економіка, політологія, менеджмент, маркетинг, міжнародні відносини, журналістика, фінанси, дизайн, туризм, готельно-ресторанна справа та інші”, – йдеться в повідомленні.

При цьому правило мінімальної вартості на контракт не зачепить інші 83 спеціальності: інженерні, технологічні, гуманітарні, природні, аграрні, педагогічні науки.

Цікаво, що приведення вартості контракту до фактичних витрат університетів буде проходити поступово. Так, в 2020 році складе 60% від держфінансування на одного студента в університеті, в 2021 – 70% і в 2022 – 80%. Словом, ціна на навчання будуть зростати з року в рік помірними темпами, щоб не було відчутно для батьків студентів.

Джерело.

Close