facebook

“Більше 30 гривень за долар”: Експерти дали невтішний прогноз для української економіки

Спеціаліст описав негативний сценарій для української економіки.

Відсутність співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) призведе до суттєвого зростання дефіциту бюджету нашої країни і зробить негативний вплив на курс гривні.

Про це в коментарі сайту “Сегодня” розповів керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

“При відсутності співпраці з МВФ Україна буде змушена фінансувати дефіцит бюджету за рахунок емісії гривні і спалювання резервів. Йдеться про колосальні ресурси, розмір яких буде залежати від тривалості карантину. Також різко зростає навантаження на бюджет в зв’язку з плановими виплатами за зовнішнім боргом, які покрити неможливо в умовах нестабільності на глобальних ринках, відсутність попиту або високих ставках при розміщенні. В результаті гривня з часом може піти нижче 30 грн за долар під впливом всіх цих факторів”, – вважає Шевчишин.

Нагадаємо, раніше представник України в МВФ Владислав Рашкован розповів, що буде з країною в разі дефолту. Він зазначив, що в Україні є група людей, яка просуває ідею дефолту, відзначаючи, що взяті раніше борги країна не повинна повертати кредиторам, а направити їх на допомогу бідним і знедоленим. Але, за його словами, таке рішення призведе лише до девальвації гривні, інфляції, банкрутств, соціальним протестам, насильства на вулицях і міжнародної ізоляції України.

Як відомо, ще в кінці 2019 року Україна і МВФ досягли попередньої домовленості про нову трирічну програму, проте офіційні документи ще не були підписані.

Джерело.

Close