facebook

Били і ґвалтували: експолонені розповіли про тортури у в’язницях “Л/ДНР”

Українці, які 16 квітня повернулися додому в рамках обміну полоненими, підтвердили факти побиття і нелюдського поводження щодо них з боку терористів “Л/ДНР” під час ув’язнення на окупованій території Донбасу.

Про це заявив начальник Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Рудь

“Більшість звільнених осіб підтверджують факти нелюдського поводження, застосування психологічного та сексуального насильства, приниження людської гідності, побиття, катування, що в окремих випадках призводило до каліцтв та загибелі”, – сказав він.

За словами Рудя, за шість років збройної агресії Росії органи прокуратури спільно з СБУ встановили понад 160 місць незаконного утримання українських громадян на Донбасі. Більше 3,5 тисячі осіб були протиправно позбавлені волі.

Відомо також, що в окремих місцях одночасно утримувалися в нелюдських умовах від 200 до 300 осіб незалежно від статі, до того ж без належного забезпечення медичною допомогою і харчуванням.

Зазначається, що на сьогодні за порушення законів та звичаїв війни (стаття 438 КК України) вже притягнуто до кримінальної відповідальності понад 80 осіб, щодо 16 із них обвинувальні акти скеровані до суду.

Джерело.

Close