facebook

Український лікар гнівно звернувся до влади через спалах COVID-19 серед медиків

Влада Житомирської області вводить суспільство в оману щодо ситуації з масовим зараженням коронавірусом COVID-19 медиків у місті Бердичів.

Так місцевий лікар Ігор Рибінський відреагував у Facebook на заяву начальника управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Миколи Суслика про те, що інфікування коронавірусом сталося через медпрацівника, яка контактувала із приїжджим з-за кордону, а потім, не знаючи, що вона є хворою, заразила не тільки пацієнтів, але й інших медиків.

“Я, працюючи лікарем, намагаюсь висловлювати свої думки на основі фактів та доказів, тому як і у фаховій діяльності спробую розставити всі крапки над “і”, – написав він.

Рибінський розповів про реальний розвиток подій:

26 березня у очне і лор-відділення лікарні Бердичева було переведено четверо пацієнтів з інфекційного відділення. Всі вони були хворі – мали гіпертермію, кашель. Частина з них були контактні по COVID-19. У трьох з чотирьох на момент переводу було рентгенологічно або КТ підтверджено пневмонію.

Через вісім днів у маніпуляційної медсестри, яка безпосередньо надає допомогу хворим, з’явилися ознаки ГРВІ, а саме підвищення температури, слабкість. У зв’язку з неконтрольованою гіпертермією її госпіталізували в інфекційне відділення, де через дві доби підтвердили коронавірус.

Відділення зачинилося, весь персонал пішов на 14-денну самоізоляцію.

Сім’я медсестри, в тому числі її клінічно здоровий чоловік, що повернувся з-за кордону, зробили тести на коронавірус методом ПЛР – результат негативний. Чоловік та діти по сьогоднішній день здорові.

У двох з чотирьох хворих, що були переведені в очне відділення з інфекційного, підтвердилася коронавірусна інфекція. Вони перебувають на лікуванні в інфекційному відділенні в той же час, що і медсестра.

Весь колектив відділення після періоду самоізоляції протестувався методом ПЛР – результат негативний.

“Виходить медична сестра за період хвороби не заразила ні колег, ні рідних. Враховуючи вищесказане, керуючись законами логіки і здоровим глуздом, важко не зрозуміти причинно-наслідкові зв’язки у цій ситуації”, – підкреслив лікар.

У зв’язку з цим у нього виникнуло три запитання:

Чому комісія управління охорони здоров’я вирішила по іншому?

Чому вводиться в оману суспільство і знову формується образ медичного працівника, який не допомагає, а шкодить?

Чому медсестра, яка виконувала свій професійний обов’язок, стає об’єктом суспільного цькування?

Пост Рибінського отримав відгук у користувачів мережі: на даний момент у нього більше 700 лайків та понад 600 репостів.

Igor Rybinskyi

Шановні друзі, колеги, знайомі!

Я не являюсь частим дописувачем в мережі фейсбук, оскільки надаю більшу перевагу індивідуальному спілкуванню. Але події останніх днів все-таки змусили мене це написати. Причиною став брифінг начальника управління охорони здоров’я Житомирської ОДА від 24.04.2020, на якому він озвучив висновок обласної комісії щодо спалаху коронавірусної інфекції в Бердичеві.

Далі цитата:
“Причиною інфікування стала безпечність і ненастороженність, тому що практично інфікування відбулося у медичного працівника, яка контактувала із приїжджим з-за кордону. Потім, працюючи разом зі своїми колегами, на жаль, не знала, що вона є хворою і зрозуміло, що інфікування відбулося не тільки пацієнтів, але й медичних працівників”.
Ці його слова миттєво розтиражували місцеві та загальнонаціональні ЗМІ, звичайно додаючи у заголовки новин гучні слова для більшого суспільного резонансу.

Я, працюючи лікарем, намагаюсь висловлювати свої думки на основі фактів та доказів, тому як і у фаховій діяльності спробую розставити всі крапки над “і”.
1. В наше відділення (очне-ЛОР) 26 березня було переведено четверо пацієнтів з інфекційного відділення. Всі вони були хворі – мали гіпертермію, кашель. Частина з них були контактні по ковід-19. У трьох з чотирьох на момент переводу було рентгенологічно або КТ підтверджено пневмонію.
2. З 26 березня відділення функціонує як інфекційне. Допомога очним та лор хворим не надається.
3. Через вісім днів у маніпуляційної медсестри, яка безпосередньо надає допомогу хворим, з’являються ознаки ГРВІ, а саме підвищення температури, слабкість. У зв’язку з неконтрольованою гіпертермією її госпіталізують в інфекційне відділення, де через 2 доби підтверджують ковід-19 (ПЛР).
4. Відділення зачиняється, весь персонал іде на 14-денну самоізоляцію.
5. Сім’я медсестри, в тому числі її клінічно здоровий чоловік, що повернувся з-за кордону, тестуються на коронавірусну інфекцію методом ПЛР – результат негативний. Чоловік та діти по сьогоднішній день здорові.
6. У двох з чотирьох хворих, що були переведені в очне відділення з інфекційного, підтверджується (ПЛР) коронавірусна інфекція. Вони перебувають на лікуванні в інфекційному відділенні в той же час, що і медична сестра.
7. Весь колектив відділення після періоду самоізоляції тестується методом ПЛР – результат негативний.
Виходить медична сестра за період хвороби не заразила ні колег, ні рідних.

Враховуючи вищесказане, керуючись законами логіки і здоровим глуздом, важко не зрозуміти причинно-наслідкові зв’язки у цій ситуації.

Виникає питання, чому комісія управління охорони здоров’я вирішила по іншому? Чому вводиться в оману суспільство і знову формується образ медичного працівника, який не допомагає, а шкодить? Чому медична сестра, яка виконувала свій професійний обов’язок, стає об’єктом суспільного цькування?

Сподіваюсь цей допис знайде своїх адресатів і ми отримаємо відповіді на ці три “чому”.

P.s.: На даний час на коронавірусну інфекцію в Бердичеві захворіло близько двох десятків медпрацівників (третина з усіх зафіксованих випадків). Бажаю їм швидкого одужання та водночас сподіваюсь, що ще якась “комісія” не зробить і їх винними у розповсюдженні інфекції.

P.s.2: Прошу усіх не розповсюджуйте чутки, фейки, вірте людям, а не чиновникам та гучним заголовкам ЗМІ.
Здоров’я усім. Залишаймося людьми…

Джерело.

Close