facebook

В Україні – 320 гривень, з України – 2000: на українсько-польському кордоні обдирають заробітчан

Перетин польського кордону в обидві сторони під час карантину для українців стало платним в прямому сенсі слова. Неофіційно, за проїзд 300 метрів в машині від українських до польських воріт, беруть 300-350 злотих (близько 2 тисяч гривень), в Україні ціна дешевше – 50 злотих (320 грн) на “Краковці” та 20-30 злотих (130-200 грн) на “Ягодині”.

Про мзде за проїзд короткого відрізка шляху в битком набитому автобусі (де весь карантин нанівець), який перевозить пішоходів через нейтральну територію з Польщі в Україну, відомо вже півтора місяці, з початку карантину.

Коли наплив через кордон в кінці березня різко виріс, місцева влада спільно з МНС пустили безкоштовні автобуси (вони їздять і зараз), але їх не вистачало. І тоді на кордон пустили приватних перевізників, які почали брати плату, природно, “чорним налом”.

Такса за перетин кордону в 20-50 злотих вже стала звичайною справою, “Країна” не раз писала про платний проїзд через кордон (а н а “Ягодині” один з автобусів ще й регулярно ламається і пасажири його самі штовхають).

Великий скандал виник на минулих вихідних після поста в соцмережах львівського заробітчанина Богдана Шарко (який він потім стер), який підрахував, скільки заробили на напівлегальних перевезеннях.

В автобус з логотипом East West Eurolines на 60 сидячих місць набивають зазвичай 80 осіб, таким чином за одну ходку виходить близько 25 тисяч гривень.

Перетин кордону на законних підставах в карантинні часи перетворилося в квест. Платний. Фото: Богдан Шарко

Зараз в добу кордон перетинає близько півтисячі людей, ходить близько шести рейсів (під час напливу було в рази більше), виходить – 160 тисяч гривень навару в день, або близько 3,5 млн грн на місяць.

І прикордонники, і митники, і місцева влада відхрестилися від причетності до бізнесу на перевезеннях через кордон. Мовляв, ціну встановлюють приватні перевізники, а з ними нібито розбирається поліція (причому тільки зараз, через півтора місяці роботи бусів, про які знали всі). Втім, що це за перевізники, ні в обладміністрації, ні в поліції не говорять.

Після резонансу влада заявила, що тепер людей будуть перевозити безкоштовно тільки рятувальники. У Львівській обласній адміністрації заявили, що в “Краковці” пустили два таких автобуса, кожен з яких за раз може перевезти 25 пасажирів.

Однак, як розповіло джерело на західному кордоні, цих автобусів не вистачає і платні можуть пустити знову (наприклад, Ягодині з початку карантину, за даними МНС, безкоштовні автобуси перевезли 7,5 тисячі осіб, а всього там кордон перетнули на порядок більше – хто своєю машиною, хтось на платних автобусах).

“Перевізники домовляються безпосередньо з начальником митниці, він дає добро на ці рейси. Все в частці, всі задоволені”, – говорить джерело.

В рази дорожче коштує перетин кордону з України до Польщі (але і потік менше). У зворотний бік людей везуть вже не автобуси, а машини. Плата – 300-350 злотих (близько 2 000 -2 200 гривень).

“Син громадянин Польщі їхав в сторону Польщі і там взагалі ніяких автобусів, а тільки приватники і ціна не 50 злотих, а 50 доларів за тих же 500 метрів. І ніяка митниця не йшла на зустріч, дзвонив – сказали чітко, тільки в машині і все “, – написала в Facebook Грета Чорунзікевіч з Польщі.

Наші джерела на кордоні говорять, що ці гроші йдуть прикордонникам, які кришують платний рпоезд. У Західному управлінні прикордонної служби “Країні” заявили, що не мають відношення до перевізників.

“90 доларів приготуйте для прикордонників”
Українці ж, які їдуть до Польщі, діляться, що самі перевізники зізнаються, що винагорода йде прикордонникам.

“Перше від чого я про @ Ренель, так це від цін до кордону. Дві тисячі гривень з Києва до пункт пропуску Ягодин, але це ще добре. Найбільше я просто скипів від злості, коли вже п’ятий перевізник говорив мені дослівно наступне:” Ну, ви приготуйте крім оплати за проїзд ще 350 злотих / 90 доларів для прикордонників, щоб вас без проблем пропустили “. тобто держава стає справжнісіньким рекетом під час такої складної ситуації для своїх же громадян. Я повинен заплатити, щоб покинути країну. Але при цьому у мене є всі легальні підстави її по інут, а Польща готова мене прийняти “, – розповів” Країні “живе у Варшаві менеджер середньої ланки, який повертався днями з України в Польщу.

“Всі знали, але мовчали, що ціни були від 50 до 100 доларів. Поляки сміялися, як ж своїх так обдирають. Краковець, Ягодин і Шегині завжди були самим штатним злодієм державної каси. Ви поїдьте, пройдіться тими” місцевими “, і зверніть увагу, що простий солдат далеко не відстає від начальства своїм маєтком “, – написав у Facebook користувач під ніком Mikołaj Ua PL.

Джерело.

Close