facebook

Психічно хворі люди опиняться на вулиці – як медична реформа Супрун знищує психіатрію в Україні

Ще з часів початку реформи Супрун почали готувати ґрунт для закриття психіатричних стаціонарів і туберкульозних диспансерів. У МОЗі вважають, що таких клінік у нас занадто багато, тоді як лікувати туберкульоз і психічні захворювання нібито можна амбулаторно і під наглядом сімейного лікаря.

Експерти вже малюють картину апокаліпсису. Людям просто доведеться доплачувати за “безкоштовну медицину” тисячі гривень. А пацієнти з соціально небезпечними діагнозами (тим же туберкульозом) і зовсім ризикують опинитися на вулиці.

За попередніми даними лікування у психіатричних закладах проходять близько 200 тисяч українських громадян. Ви тільки уявіть що буде, якщо вони опиняться поза межами лікувальних закладів. Так, нещодавній інцидент у Харкові – яскравий приклад. Днями, там поліцейські посеред вулиці затримали голу жінку. У неї в руках був ніж, а також пакет, в якому виявили голову 13-літньої дівчинки – її доньки. Жінка перебувала в неадекватному стані. Цілком ймовірно, що жінка відрізала голову дитині.

Фінансування на пацієнтів скорочують удвічі. При цьому для пацієнтів, яких доведеться виписувати, не створили реабілітаційних та допоміжних послуг. Тому цих людей фактично викинуть на вулицю і змусять голодувати. Також, з квітня скоротилася зарплата лікарям до 3800 грн. При цьому робоче навантаження зростає вдвічі. Крім того, запроваджена система запису і зберігання даних про пацієнтів не забезпечує їх конфіденційність.

Перший com.ua раніше писав про медиків одної з психіатричних лікарень у Києві, які звернулися до міжнародної громадськості в соцмережі “Врятуйте українську психіатрію!”

Вони опублікували у Facebook свої фото та звернення на англійській мові, в якому заявляють, що через впровадження другого етапу медреформи Супрун в Україні відбуваються знищення психіатрії.

За словами медиків, через реформу в психіатричних лікарнях буде закрито частину палат, а третину персоналу звільнять. Деякі психдиспансери закриють узагалі. Звільненню підлягають клінічні психологи, ерготерапевти і частково – медсестри та санітари.

Медична реформа Супрун торкнулася й Вільшанської психіатричної лікарні на Закарпатті. Деталі – у сюжеті Першого кабельного.

Тож, кому потрібна ця реформа – питання залишається відкритим. Адже як медикам, так і пацієнтам лікарень відверто не подобається те, у що перетворюється українська медицина.

Нагадуємо, Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив, що наслідком так званої оптимізації в сфері медицини, яка передбачена другим етапом реформи, може стати спалах туберкульозу в країні.

Джерело.

Close